Rusia răspunde la sancţiunile impuse de Australia împotriva sa: 39 de cetăţeni australieni au primit interzis pe teritoriul rus
Joi, 21 iulie, Rusia a interzis joi accesul pe teritoriul său a 39 de cetăţeni australieni. Aceştia activează în special în serviciile de securitate şi apărare.
Decizia a fost luată de Moscova ca represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Rusiei în urma invaziei declanşate în Ucraina.
„În răspuns la decizia oficialilor din Canberra de a impune sancţiuni (…), Rusia adaugă încă 39 de persoane pe lista” persoanelor cărora le este interzis să intre pe teritoriul său, este mesajul oficial transmis de către Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, potrivit agenţiei AFP.
Pe lista celor 39 de persoane vizate se află în special „reprezentanţi ai forţelor de ordine, ai gărzilor de frontieră, precum şi antreprenori din apărare”, se mai arată în comunicatul MAE rus.
Marc Ablong, un adjunct al ministrului de Interne din Australia, dar şi şefii de poliţie din mai multe regiuni au primit interzis la intrarea pe teritoriul Rusiei.
O decizie similară a fost luată la Moscova şi în luna iunie. Atunci, 121 de australieni au primit interdicţie de a intra în Rusia.
Drept răspuns la sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei ordonate în Ucraina, Moscova a trecut sute de personalităţi occidentale pe lista celor care nu mai au voie să intre pe teritoriul Rusiei.
Rusia acuză UE că sancţiunile decise la Bruxelles au consecinţe devastatoare asupra economiei şi securităţii globale
Tot joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre cea mai nouă rundă de sancţiuni decisă de către Uniunea Europeană împotriva Rusiei.
„Consecinţele devastatoare ale sancţiunilor UE asupra diverselor segmente ale economiei şi securităţii globale devin din ce în ce mai evidente. (…) Uniunea Europeană continuă să se bage într-o fundătură cu o perseverenţă de invidiat”, a spus oficialul rus.
Rusia a propus ţărilor UE să reducă anumite sancţiuni precedente pentru a proteja securitatea alimentară globală. Acest lucru va crea condiţii pentru exportul neîngrădit de cereale şi îngrăşăminte, a afirmat Maria Zaharova.
„Din nefericire, ştim că există un decalaj uriaş între intenţiile declarate ale UE şi ceea ce face în realitate”, a adăugat reprezentanta MAE rus.