Moscova răspunde sancțiunilor! Oficialii europeni au primit interdicție de a intra în Rusia

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul rus de Externe, restricțiile se aplică celor mai înalţi lideri ai Uniunii Europene.

„Restricţiile se aplică celor mai înalţi lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni şi de şefi ai organismelor militare europene, precum şi marii majorităţi a deputaţilor Parlamentului European, care promovează politici antiruseşti”, este scris într-un comunicat preluat de afp.com

Ce alte persoane sunt vizate de interdicție?

Această măsură se aplică de asemenea unor responsabili politici din ţări membre ale UE, precum şi unor personalităţi publice şi jurnalişti care „au susţinut sancţiunile ilegale împotriva Rusiei, au incitat la rusofobie sau au încălcat drepturile şi libertăţile populaţiei rusofone”, a adăugat ministerul.

Diplomaţia rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat Reprezentanţa UE la Moscova despre această măsură.

„Reafirmăm că orice acţiune ostilă din partea UE şi a statelor sale membre va continua inevitabil să primească o ripostă fermă”, au subliniat autoritățile din Rusia.

Aceste sancţiuni intervin în plină criză între ţările occidentale şi Moscova după lansarea în 24 februarie a unei ofensive militare ruse în Ucraina. Drept reacţie, tabăra occidentală, cu SUA şi UE în frunte, a aplicat sancţiuni grele economice Rusiei, vizând în special pe preşedintele Vladimir Putin, guvernul său şi oligarhi.

La jumătatea lunii martie, Moscova anunţase deja o interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei vizându-i pe preşedintele Joe Biden şi mai mulţi înalţi responsabili americani.

Economia Rusiei își revine treptat cu tot cu sancțiuni

Amintim că economia rusă își revine treptat, chiar dacă a fost aspru sancționată de Occident. Recent, valoarea rublei rusești a crescut brusc, fiind chiar mai puternică decât era pe 22 februarie, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Moneda Rusiei a revenit la valoarea de dinainte de criza ucraineană, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra exporturilor ruse și a băncilor locale, scrie The Guardian.

Moneda Rusiei se tranzacționa la un curs de 75,5 ruble la un dolar american joi dimineață, reprezentând o creștere semnificativă față de începutul lui martie, când moneda națională se tranzacționa cu 140 ruble/dolar american. În prezent, rubla rusească este mai puternică decât era pe 22 februarie, când cotația ei era de 80 de ruble/dolar american.

Kremlinul și-a susținut moneda națională prin creșterea ratelor dobânzilor la 20%, încurajând investițiile în ruble rusești și impunând controale ale capitalurilor, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot schimba moneda națională pe valute străine.

În plus, amenințarea Moscovei că îi va obliga pe importatorii europeni de gaze naturale să plătească livrările în ruble rusești a crescut valoarea monedei naționale. Un alt ajutor substanțial a fost oferit de China și India, care au crescut cantitatea de petrol rusesc pe care o cumpără datorită discounturilor generoase primite.