Politicienii, diplomații și experții în arme nucleare din Occident se împart acum în mai multe tabere. Unii susțin că Vladimir Putin ar putea folosi una sau mai multe arme nucleare tactice mai mici, pentru a încerca să evite înfrângerea militară, alții afirmă că vrea să-și protejeze puterea și să sperie Occidentul, iar o altă categorie afirmă că Putin vrea să intimideze Kievul, potrivit Euractiv.

Avertismentul lui Putin ar putea însemna și că Moscova ia în considerare o escaladare a conflictului, după ce Rusia va anexa cele patru regiuni ucrainene, pe care le ocupă acum doar parțial.

Încălcarea tabu-ului nuclear, un semn de disperare

Experții susțin că Parlamentul de la Moscova va declara aceste regiuni parte a Rusiei, pe 4 octombrie. Odată ce se va întâmpla asta, din punctul de vedere al Moscovei lucrurile vor fi clare: orice atac defensiv poate avea loc, dacă va simți că teritoriul său este amenințat serios.

Încălcarea tabu-ului nuclear ar fi, totuși, un semn de disperare. Putin controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume, inclusiv o nouă generație de arme hipersonice și de zece ori mai multe arme nucleare tactice decât Occidentul, iar Statele Unite și NATO au motive suficiente să-l ia în serios.

„Dacă alegerea Rusiei este să ducă un război pe care-l va pierde, nu aș paria că nu va recurge la o demonstrație nucleară”, spunea Tony Brenton, fost ambasador al Marii Britanii, în august, înainte ca Putin să-și intensifice avertismentele.

O retorică diferită față de cea a liderilor sovietici

În cele mai recente comentarii, Putin a avertizat în mod explicit Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra teritoriul rus. El a acuzat liderii occidentali că vorbesc despre un potențial atac nuclear asupra Rusiei. „Nu este o cacealma. Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că situația se poate întoarce împotriva lor”, a afirmat Putin.

Această retorică a Kremlinului este foarte diferită de avertismentele nucleare, mult mai nuanțate, ale liderilor fostei URSS, după ce Nikita Hrușciov a fost la un pas să arunce omenirea în pragul războiului nuclear, în timpul Crizei rachetelor din Cuba, din 1962.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că administrația Biden ia „în serios” afirmațiile Kremlinului și a avertizat Moscova cu privire la „consecințe catastrofale”, dacă folosește arme nucleare.

Unde ar putea Putin să detoneze arme nucleare

Teoretic, armele cu rază scurtă de acțiune și cu randament redus, lansate de pe mare, din aer sau de pe uscat, ar putea fi utilizate împotriva țintelor militare ucrainene, deși eficacitatea lor într-un astfel de scenariu este încă subiect de polemici în rândul experților.

O altă opțiune, spun ei, ar fi ca Putin să detoneze astfel de arme peste o regiune îndepărtată și nepopulată sau chiar peste Marea Neagră, ca o demonstrație de forță. Lawrence Freedman, profesor emerit la King’s College din Londra, consideră totuși că nu există nicio dovadă că Moscova se pregătește pentru o lovitură nucleară, în acest moment, și că Washingtonul ar afla „destul de repede” dacă se va întâmpla. El nu crede că Putin va recurge la arme nucleare doar pentru a apăra teritoriul nou-anexat.