‘Sistemul ar putea avea un caracter destabilizator în următorii ani, când toate componentele vor funcţiona într-un complex. Considerăm că, în timp, ar putea fi realizat un concept pentru blocarea tuturor posibilităţilor de lansare a rachetelor balistice intercontinentale atât de pe teritoriul Rusiei, cât şi din zona oceanică’, a afirmat generalul Nikolai Makarov, după prima zi a reuniunii internaţionale vizând apărarea antirachetă, care se desfăşoară în capitala rusă.
El a pretins din nou garanţii juridice că sistemul american nu este îndreptat împotriva Rusiei şi a îndemnat Occidentul să nu aplice standarde duble în relaţia cu Moscova.
‘Ştiţi că în 2010 a fost încheiat Tratatul /ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive/ START. Acum se fac încercări de a reanima tratatul privind armele convenţionale şi în toate cazurile Rusiei i se cere să implementeze juridic obligaţiile indicate în aceste documente. De ce nu ne-am putea realiza dreptul de a obţine garanţii juridice şi privind apărarea antirachetă! Considerăm că în abordarea acestei probleme se aplică standarde duble’, a acuzat Makarov.
El a mai spus că la Summitul NATO, care va avea loc pe 20-21 mai la Chicago, ar urma să fie aprobate noi planuri ale Alianţei vizând integrarea elementelor antirachetă din statele gazdă într-un sistem unitar.
‘Considerăm că o astfel de decizie va fi determinantă pentru direcţia de dezvoltare a cooperării Rusiei cu NATO în următoarea perioadă’, a mai spus Makarov.
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a afirmat anterior, în cadrul dezbaterilor, că şeful Statului Major rus nu l-a convins cu argumentele sale referitoare la pericolul pe care l-ar reprezenta scutul antirachetă pentru forţele nucleare ruseşti.
La rândul său, reprezentantul special al SUA pentru stabilitate strategică şi apărare antirachetă, Ellen Tauscher, a arătat că, oricât ar repeta Washingtonul că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, ‘nu este crezut’ şi a subliniat că părţile trebuie să depăşească acest moment de neîncredere, pentru că ‘nimeni dintre noi nu-şi poate permite o altă cursă a înarmărilor’.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Anatoli Antonov, a estimat că participanţii la conferinţa internaţională de la Moscova se vor despărţi din nou ‘cu percepţia că Rusia are poziţia proprie, SUA o au pe a lor’.
‘Ne întâlnim, discutăm… Şeful Statului Major, cel mai mare militar rus, îşi exprimă îngrijorarea, la care secretarul general adjunct al NATO spune că pe el aceste argumente nu l-au convins. Pe ce bază se trage această concluzie? Pe baza faptului că – scuzaţi – salariul se primeşte de la Bruxelles? Dar cum rămâne cu faptul că cel mai important general al armatei ridică o problemă serioasă?!’, a exclamat Antonov.
‘Iarăşi ne vom despărţi cu percepţia că Rusia are poziţia proprie, SUA o au pe a lor. Iarăşi se va spune că ruşii nu ne-au convins şi gata!’, a adăugat oficialul rus.
Experţi militari din 50 de state participă joi şi vineri la o conferinţă pe tema apărării antirachetă, organizată de Ministerul rus al Apărării la Moscova, cu scopul de a prezenta propria viziune referitoare la influenţa sistemului antibalistic american asupra securităţii globale şi pentru a discuta despre cooperarea în acest domeniu.
Scutul de apărare antirachetă din Europa rămâne o sursă majoră de tensiune între Rusia şi Statele Unite ale Americii, iar Kremlinul a ameninţat cu desfăşurarea de arme tactice în apropiere de Europa dacă Moscova nu va deveni partener cu drepturi depline în cadrul sistemului.
Sursa: Agerpres