Moșii de iarnă 2022. Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru familiile care au pierdut oameni dragi. Pe 26 februarie se pomenesc morții și de asemenea se dă și de pomană.

Tradițiile diferă de la o zonă la alta, însă în general, în bisericile din orașe, și în cele de la sate, femeile aduc colivă pentru slujba de pomenire a morţilor, iar gospodinele colaci și vin.

Toate acestea sunt aduse în Biserică pentru a fi sfințite și se dau apoi de pomană pentru sufletul celor adormiți. Tot în această zi se împart și vase cu bucate precum colaci cu miere, nuci, piftii, dar și plăcinte cu brânză, sau colivă.

În ceea ce privește semnificația sărbătorii, Moşii de iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete ale morţilor. Mai exact, acestea se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În ziua Sfântă, toate bisericile oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. De asemenea, se spun rugăciuni pentru odihna veșnică și pentru iertarea păcatelor celor dispăruți. Totodată, pe lângă lumânări, colivă, colaci și vin, credincioșii vin la biserică și cu un pomelnic. În el sunt trecute numele celor plecaţi la Domnul. Mâncarea se împarte în vase noi, iar în funcție de posibilități, pot fi dăruite sarmale și fructe.

Moșii de iarnă 2022. Tradiții și obiceiuri

Pentru a avea noroc tot anul, credincioșii trebuie să meargă la biserică de dimineață pentru a participa la slujbă. Abia apoi, familia merge la cimitir și aprinde lumânări celor adormiți. În Muntenia, pe lângă colivă se pune și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat. Se spune că cel care l-a dat va avea spor în restul anului. Același lucru este valabil și pentru cel care l-a primit.

Fiind o sărbătoare de mare importanță, aceasta este marcată de mai multe tradiții și obiceiuri. Se spune că pe 26 februarie sufletele morților vin pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

De Moșii de Iarnă este bine să fie aprinse în casă cel puțin două lumânări pentru ca sufletele adormiților să fie încălzite mai bine. Totodată, astăzi este bine să se dea și de pomană.

În ceea ce privește lucrurile interzise, în Sâmbăta Morților este interzisă orice fel de tip de muncă. Cei care vor încălca această regulă vor tremura ca piftia sau vor înnebuni, arată tradiția. Totodată, este interzis și spălatul rufelor în ziua de sărbătoare.