Moșii de Toamnă 2024. Coliva este o parte importantă a ritualului de înmormântare la creștini, dar și de pomenire a celor care nu mai sunt de mult printre noi. Astfel, acest desert este preparat de mulți români cu ocazia Moșilor de Toamnă.
Moșii de Toamnă 2024. Coliva are o legătură strânsă cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea acestui desert necesită respectarea următorilor pași. Un ingredient îi conferă gustul special.
Moșii de Toamnă 2024. Cea mai bună rețetă de colivă
Aceasta este rețeta. În primul rând, ai nevoie de mai multe ingrediente pentru a putea pregăti o din arpacaș aromată. Ingredientele pentru arpacaș sunt următoarele:
- 500 g de arpacaș ;
- 1,5 l de apă rece;
- 1/2 linguriță de sare.
Ingredientele pentru compoziție sunt următoarele:
- 300 g de zahăr tos sau miere de albine;
- coajă rasă de la 1 lămâie;
- 2 plicuri de zahăr vanilat;
- 2 fiole de esență de rom;
- 300-400 g de nucă măcinat mărunt;
- 150 g de stafide (opțional).
Acestea sunt și ingredientele care pot fi folosite pentru decor, la alegere:
- nucă mărunțită;
- fulgi de cocoș;
- jumătăți de nucă;
- drajeuri sau bomboane;
- pudră de cacao.
Modalitatea de pregătire a arpacașului pentru colivă
Modalitatea de pregătire a arpacașului pentru colivă este următoarea. În primul rând, alege o oală mare.
Alege o oală mare, încăpătoare. Spală bine arpacașul în mai multe ape reci, până când ultima apă rămâne limpede. În tradiția românească, grâul pentru colivă se spală în 9 ape. După ce l-ai scurs, măsoară cantitatea de apă, care trebuie să fie de trei ori mai multă decât arpacașul. Pune apa rece într-o oală, adaugă sarea și așază oala pe foc.
La început, lasă oala cu arpacașul pe foc mediu spre mare, fără capac. În funcție de cantitatea folosită, va dura puțin până când arpacașul va începe să se lipească de pereții și fundul oalei. În această perioadă, amestecă din când în când pentru a preveni lipirea. În plus, culege spuma de la suprafață.
Când arpacașul începe să fiarbă, redu focul la minim și setează un cronometru pentru 20 de minute. Spre deosebire de grâul obișnuit, arpacașul fierbe destul de repede. În scurt timp, boabele se vor umple și vor absorbi apa. Poți scoate câteva boabe din oală pentru a verifica dacă sunt moi și „înflorite”. Dacă este necesar, mai fierbe coliva încă 5-10 minute. Apoi, oprește focul, acoperă oala cu un capac și las-o acoperită timp de cel puțin 8-10 ore, până a doua zi. Astfel, arpacașul se va răci treptat și va absorbi tot lichidul din oală.
Modalitatea de pregătire a colivei tradiționale
A doua zi, ridică capacul oalei și vei observa că arpacașul este încă călduț. Grâul de la suprafață se va fi uscat, așa că îndepărtează-l. Transferă arpacașul fiert într-un castron mare sau într-un lighean. Pregătește nuca, zahărul, lămâia și esența de rom.
Măcină nuca în două granulații: una fină și alta mai mare. Spală bine lămâia cu apă fierbinte și răzuiește-i coaja. Adaugă zahărul și aromele peste arpacașul fiert. Amestecă bine ingredientele până obții o compoziție omogenă. Pe măsură ce frămânți, coliva va deveni mai moale și cremoasă. La final, încorporează nuca măcinată și frământă din nou pentru a omogeniza. Dacă dorești, poți adăuga și stafide în compoziția de colivă.
Gustă coliva și ajustează aromele după preferință, adăugând mai mult zahăr, esență, vanilie sau coajă de lămâie. Poți acoperi castronul cu folie de plastic și pune coliva la frigider până când ești gata să montezi platourile.