Moşii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor. Ce este complet interzis să faci sâmbătă, 5 noiembrie?

Sursă: crestinortodox.ro

Sâmbătă, credincioşii trebuie să respecte tradiţiile Moşilor de toamnă, o zi cunoscută şi drept Sâmbăta Morţilor. Află care sunt toate tradiţiile şi superstiţiile legate de această zi.

Moşii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor reprezintă o zi foarte importantă pentru creştin-ortodocşii din România, fiind o zi în care îi pomenim pe cei care au părăsit prea devreme această lume.

Care este ziua în care îi pomenim pe cei plecaţi, potrivit rânduielilor bisericeşti?

Potrivit rânduielilor bisericeşti, Moşii de toamnă sunt trecuţi în calendar în prima sâmbătă a lunii noiembrie, astfel că anul acesta pomenirea morţilor va avea loc pe data de 5 noiembrie.

Este ziua în care tradiţia spune că trebuie să merge la cimitir, la mormintele rudelor care au plecat dintre noi, pentru a le încălzi sufletele celor trecuţi la cele veşnice. Potrivit rânduielilor din popor, este bine să aprindem cel puţin două lumânări la mormintele celor dragi. De Sâmbăta Morţilor în biserici se va oficia Sfânta Liturghie, apoi slujba Parastasului pentru cei care nu mai sunt printre noi. Toţi creştinii ar trebui să meargă de dimineaţă la biserică cu vin, colivă şi pachete. Acestea vor primi binecuvântarea preotului, apoi se vor împărţi celor nevoiaşi.

În unele regiuni ale României, potrivit tradiţiei, se merge şi la cimitir după slujba de la biserică, pentru o mică slujbă de pomenire la capătul răposatului. Acolo, preotul va stropi mormântul cu vin. Cu ani în urmă, cu ocazia Moşilor de toamnă, în oraşele din România se organizau bâlciuri şi baluri, iar la sate se încingeau adevărate hore.

Ce este obligatoriu, respectiv interzis să faci de Sâmbăta Morţilor?

Tradiţia populară este plină de sfaturi privitoare la ziua Moşilor de toamnă, la fel ca şi în cazul multor alte sărbători. Ca totul să ne meargă bine, sâmbătă ar trebui să fim împăcaţi cu toţi oamenii şi să fim îmbrăcaţi cu haine curate. Femeile ar trebui să aibă grijă să nu stea cu capul descoperit.

Oamenii trebuie să aibă grijă să nu măture gunoiul de afară în Sâmbăta Morţilor. Nici nu este bine să faci treabă în gospodărie sau să mergi la muncă. De altfel, este interzis şi să speli rufe şi să faci alte treburi prin casă. Tradiţia spune că, dacă oamenii sunt ocupaţi cu treburi în această zi, spiritele care coboară printre cei dragi se vor mânia şi îi vor bântui apoi pe aceştia toată viaţa.

Oamenii mai trebuie să aibă grijă să nu ceară bani cu împrumut în ziua Moşilor de toamnă. Dacă faci asta, vei ajunge să-i cheltui mai târziu pe medicamente şi pentru acoperirea unor pagube. Un sfat de care credincioşii trebuie să ţină cont este faptul că nu este bine să ieşi din biserică înainte ca preotul să încheie Sfânta Liturghie.

Nu este deloc bine să circuli noaptea de Sâmbăta Morţilor, în special dacă eşti singur, pentru că sufletele celor răposaţi colindă neîncetat. O altă superstiţie spune că nu este bine să mergi la fântână în această zi sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Este locul pe unde trec duhurile rele şi este cel mai bine să te fereşti din calea lor.

Tradiţia mai spune că este bine să nu faci vizite de Sâmbăta Morţilor, decât dacă mergi să dai un pachet de pomană. Toţi cei care respectă aceste reguli se spune că vor îmbătrâni mai încet.