Pe 3 iunie, în timpul Sâmbetei Morților, preoții și rudele celor decedați se adună în locuri sfinte pentru a se ruga pentru sufletele celor plecați. Ca parte a acestei tradiții creștine, credincioșii prezintă bisericii daruri de milostenie, inclusiv obiecte precum colaci, vin, colaci, lumânări și tămâie.
În timpul Sâmbetei Morților de vară, numită de credincioși și Moșii de vară, se fac acte de caritate prin oferirea de pomană celor nevoiași. Membrii familiilor contribuie cu diverse preparate la biserică pentru sfințire, cum ar fi colaci și colivă, precum și cu pachete cu alimente, lumânări, haine sau alte obiecte diverse.
După încheierea Sfintei Liturghii, rudele celor decedați continuă vizita la cimitir pentru a se implica în activități precum curățenia sau aprinderea de lumânări la morminte.
În anumite regiuni ale țării, cum ar fi în regiunea Muntenia, se obișnuiește să se așeze un bănuț lângă coliva pregătită de Sâmbăta Morților. Coliva și bănuțul sunt apoi dăruite celui mai nevoiaș locuitor al satului, cu credința că vor aduce noroc atât celui care le dăruiește, cât și celui care le primește.
Sărbătoarea Moșilor de vară cuprinde numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții în rândul credincioșilor. Pentru a-și asigura norocul, prosperitatea și sănătatea, oamenii sunt sfătuiți să respecte obiceiurile asociate cu această sărbătoare creștină.
Tradiții și obiceiuri respectate de Sâmbăta Morților
În timpul Moșilor de vară, femeile se abțin de la măturatul gospodăriei pentru a evita ridicarea prafului care ar putea deranja somnul. În mod similar, ele evită să spele sau să arunce gunoiul în casă pentru a preveni contaminarea alimentelor celor plecați.
Un alt obicei creștin care îi onorează pe cei decedați presupune ca rudele să viziteze cimitirul pentru a împodobi mormintele cu flori și lumânări aprinse. Se crede că, în ziua Moșilor de vară, cei decedați îi pot percepe pe cei dragi lângă mormintele lor.
În anumite zone rurale, satele găzduiesc hore (dansuri tradiționale), în timp ce orașele organizează târguri și baluri ca parte a festivităților.
Conform tradiției, în timpul Sâmbetei Morților, toată lumea să se împace și să meargă la biserică cu inima curată.
De Moșii de vară, se obișnuiește ca credincioșii să se îmbrace în ținută albă, iar femeile să-și acopere capul. Tot în Sâmbăta Morților, nașii își vizitează finii, oferindu-le colaci, care au o semnificație simbolică în ritualurile de nuntă.
Alături de toate aceste tradiții și obiceiuri, actul evlavios al rugăciunii are o importanță maximă în această zi, în special pentru sufletele celor decedați. Adunarea în rugăciune de Sâmbăta Morților posedă puterea de mijlocire în fața lui Dumnezeu, cerând iertarea păcatelor celor plecați.
Este interzis să faci aceste lucruri de Sâmbăta Morților
De Sâmbăta Morților, femeile se abțin de la măturatul gospodăriei pentru a evita ca praful să irite somnul. De asemenea, ele evită să spele sau să arunce deșeurile menajere pentru a se asigura că acestea nu contaminează mâncarea pregătită pentru a fi dată de pomană.
În această zi, este bine să nu se viziteze fântâni sau să se traverseze intersecții pustii. Potrivit tradiției, aceste locuri sunt locuite de spirite impure, iar nerespectarea acestei atenționări poate duce la un an de ghinion.
În sfârșit, tradiția spune că vizitarea ar trebui să aibă loc numai dacă cineva este pregătit să ofere rugăciuni și ofrande pentru sufletele nemernicilor adormiți.