Moșii de vară 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților, care are loc pe 3 iunie. De exemplu, pomana dată în această zi trebuie să fie caldă.
Sâmbăta Morților, cunoscută și sub numele de Moșii de vară, este o sărbătoare în care oamenii își amintesc de cei care nu mai sunt printre noi. Astfel, credincioșii aduc pachete cu alimente și colivă în Biserică.
Moșii de vară 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri
De asemenea, în unele zone ale țării se dăruiesc inclusiv vase din lut sau farfurii pline cu orez cu lapte, iar credincioșii împart și câte o cană sau un pahar nou cu o lumânare aprinsă.
Tradițiile și obiceiurile din popor spun că sufletele zboară de la Joia Mare timp de 50 de zile și se întorc în mormânt în Sâmbăta Rusaliilor. O altă tradiție importantă legată de Sâmbăta Morților este împodobirea mormintelor.
Mormintele sunt curățate și decorate cu flori de tei care au înflorit deja, dar și cu frunze de nuc.
Moșii de vară 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri
Tradițiile din popor susțin că sufletele care zburdă prin ceruri se vor întoarce doar în funcție de bogăția ofrandelor date. Mai mult, se spune că în Sâmbăta Morților nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, deoarece în aceste locații se află suflete rele.
O altă tradiție legată de această zi arată că femeile nu trebuie să tricoteze și nici să toarcă. Se spune că dacă ele vor face acest lucru, colacii dați de pomană nu vor mai ajunge la persoanele dragi.
Totodată, obiceiurile din popor ne arată că pomana trebuie să fie caldă. În caz contrar, spun tradițiile, sufletele celor adormiți nu se vor sătura. Credincioșii pot să aducă inclusiv cireșe la binecuvântare în timpul slujbei.
Moșii de vară 2023. Credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri
În această zi, finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.
Pe lângă toate aceste tradiţii şi obiceiuri, rugăciunea înălţată cu evlavie în această zi este cea mai importantă pentru sufletul adormiţilor.
În acest context, adunarea în rugăciune în Sâmbăta Morţilor este cea care are putere de mijlocire în faţa lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor adormiţi.