Fondul Proprietatea a trecut de aproape un an în mâinile investitorilor privați, statul român ajungând, în prezent, la o participație de doar 2,6% din capitalul social subscris și 0,006% din cel subscris și vărsat. A fost nevoie de un singur an pentru ca statul să devină minoritar, după ce managementul Fondului a trecut în mâini private, lucru care ar fi trebuit să se întâmple încă din 2007-2008.
Franklin Templeton Investment Management Ltd United Kingdom Sucursala Bucureşti, administratorul Fondului Proprietatea, sărbătorește doi ani de când a preluat conducerea companiei. Ce nu a făcut statul român timp de cinci ani, a făcut Franklin în mai puțin de doi. Fondul a fost listat la BVB și a devenit una dintre cele mai importante acțiuni de la bursă prin lichiditate și capitalizare, a menținut valoarea activului net (VAN) într-o perioadă de criză majoră în economie și pe piața de capital, a făcut profit și se pregătește de a doua listare, cel mai probabil, la Varșovia.
Dacă ne uităm la scopul inițial al înființării Fondului, anume despăgubirea foștilor proprietari ale căror averi au fost naționalizate de comuniști (circa 15.000 dintr-un total evaluat la 200.000 de foști proprietari), putem spune că FP a eșuat. Nu doar pentru că numărul celor despăgubiți este redus, ci și pentru că cei care au luat acțiuni au ajuns să le vândă sub prețul nominal. Chiar dacă le-au păstrat până în ziua de astăzi, valoarea unui titlu este la jumătate față de cea nominală.
Acțiunile FP rămân foarte importante pentru Bursa de Valori, unde ocupă prima poziție în topul tranzacționărilor aproape în fiecare zi. De asemenea, este interesantă pentru acționarii mari străini, care au cumpărat până au ajuns să dețină 52% din capital, cu drepturi de vot ce adună 52,9% din total.
Acționarii români, tot mai puțini
Pe locul secund în topul acționarilor se află persoanele fizice române, cu un total de aproape 30% din capitalul social. Aici găsim atât persoane care au fost despăgubite și nu au renunțat la titluri, cât și cumpărători din perioada anterioară listării din 2011. Acționarii instituționali români dețin doar 9,6% din capitalul social, iar persoanele fizice nerezidente adună 6,6%. Se poate spune că nivelul redus al deținerilor instituționalilor români este o problemă, nu pentru FP, ci pentru piața de capital, deoarece nu avem fonduri puternice autohtone, așa cum se întâmplă în Polonia, spre exemplu. 
„Credem că piața de capital din România are foarte mult spațiu pentru dezvoltare și am dori să vedem mai multe companii de stat aduse pe piață de Guvern“, spune Mark Mobius, președintele executiv al Templeton Emerging Markets (TEM). Optimismul șefului Franklin față de posibilitățile pieței autohtone a ajutat, probabil, cel mai mult la vânzarea de titluri către investitorii străini.
Printre cei mai recenți investitori instituționali străini care au cumpărat titluri FP se găsește Royal Bank of Scotland, care a ajuns să dețină 5,24% din capitalul social al companiei. De asemenea, City of London Inveastment Management Company deține 4,29% din capitalul social, la care se adaugă 0,724 warrant-uri emise de RBS fără drept de decontare în natură. În cazul în care acestea ar fi decontate, acțiunile-suport ar reprezenta 5,4% din capitalul social.
Cel mai mare acționar la FP este Manchester Securities Corp, cu un total de 15,2% din acțiunile fondului. Practic, destinele FP prin adunările generale sunt în mâna străinilor. Cum ar veni, soarta „moștenirii“ foștilor proprietari din comunism este decisă de străini. Nu este ciudat și nici anormal, este doar o lecție de capitalism real, una dintre puținele din economia românească.
FP are o capitalizare de 7,23 miliarde lei, la un preț pe titlu de 0,525 lei.
Valoarea activului net este de 0,945 lei pe acțiune, ceea ce se traduce printr-un discount de circa 40%. Reducere realtiv normală în condițiile actuale de piață, atât de la noi, cât și din Europa. Toate fondurile închise de acest gen se tranzacționează cu discount, iar FP vine și cu dezavantajul unui portofoliu din care doar jumătate este reprezentat de companii listate la bursa de valori. 

Pomânia a luat deja multe «medicamente amare» recomandate de FMI și pare bine poziționată pentru a avea o creștere accele-rată în următorii ani.
Mark Mobius, președinte, TEM

0,94
lei/acțiune
este valoarea activului net al Fondului Proprietatea, din care este exclusă participația la ­Hidroelectrica, companie în insolvență