Compania, care şi-a arătat anul trecut interesul şi pentru achiziţia AFI Europe de la miliardarul Lev Leviev, este în proces de „due diligence“ pentru mai multe proprietăţi din Brăila, asistată de Reff & Asociaţii, casă de avocatură afiliată Deloitte. Sursele Capital spun că la începutul lunii viitoare, şefii Melisron ar urma să viziteze România pentru a lua o decizie.

Melisron are în vedere trei proprietăţi din oraş. Este vorba despre mallul Armonia şi centrele comerciale Metro şi PIC, toate închise în ultimii ani.

Luna trecută, antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, a plătit circa 15 mil. euro pentru achiziţia mallului Armonia Brăila, intrat în faliment în 2011 cu datorii de 28 mil. euro. Investitorul are două planuri de acţiune în privinţa fostului centru comercial: păstrarea obiectului de activitate al imobilului, prin investiţii proprii sau în parteneriat, sau transformarea lui într-un spaţiu de producţie pentru un furnizor de componente electrice al Dacia şi Ford. (mai multe despre planurile noului proprietar puteţi citi aici)

De asemenea hipermarketul PIC din Brăila, ce aparţinuse unei reţele dezvoltate de fraţii Ilie şi Cornel Penescu, a fost scos la vânzare în procedură de faliment la un preţ de pornire de 2,89 mil. euro prin lichidatorul PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services. Magazinul a fost deschis în 2007 şi închis doi ani mai târziu.

La vânzare este şi clădirea Metro din acelaşi oraş. Nemţii au închis în martie anul trecut unitatea din Brăila, pe motiv că dezvoltarea economică locală nu a fost pe măsura aşteptărilor. Aceasta este singura unitate cash&carry închisă de Metro în România.

Citiţi în revista Capital aflată acum la punctele de difuzare a presei o analiză amplă despre mallurile falimentare care încep să se transforme în fabrici.

Afacerile familiei Ofer în România

Unul dintre motivele pentru care Melisron testează piaţa brăileană poate fi legat de descendenţa proprietarilor companiei.

Liora Ofer (foto dreapta) este fiica magnatului israelien născut la Galaţi Yuli Ofer, care a decedat în 2011. Ea a preluat controlul afacerilor tatălui său după un proces în justiţie cu fratele său Doron, care a rămas acţionar minoritar în grup. Grupul lor, Ofer Investments, controlează dezvoltatorul Melisron şi Mizrahi Tefahot Bank. Melisron are o capitalizare bursieră aproape de 1,4 mld. euro şi domină piaţa imobiliară comercială din Israel. Printre cele mai importante proprietăţi ale Melisron se numără Ramat Aviv Mall, cel mai scump centru comercial din Israel, cumpărat în 2009 de la Africa Israel – compania care deţine AFI Europe.

Fraţii Sammy şi Yuli Ofer s-au născut în România la începutul anilor `20 şi au imigrat în Israel în 1924. Cei doi fraţi, care au început cu afaceri nautice, au devenit cei mai bogaţi israelieni, cu o avere combinată de 10,3 mld. dolari, în 2011, potrivit Forbes. Sammy Ofer a decedat şi el în 2011, iar fiii săi, Eyal şi Idan, i-au moştenit averea.

Sammy Ofer este mult mai cunoscut pe piaţa imobiliară românească. El a controlat afacerile firmei Willbrook, care a dezvoltat controversatul turn de birouri Cathedral Plaza. Din 2011, activităţile companiei au fost preluate de fiul său Eyal Ofer, care în 2013 a vândut Cathedral Plaza omului de afaceri grec Ioannis Papalekas.

Eyal Ofer figurează acum pe prima poziţie în topul celor mai bogaţi israelieni, realizat de Forbes, cu o avere de 8,9 mld. dolari.