Decesul medicului Ilie Vonica, pe fondul arestării soţiei sale într-un dosar de evaziune fiscală, a lăsat un gol periculos în managementul conglomeratului farmaceutic Polisano, cu afaceri anuale de peste 400 mil. euro şi 2.000 de salariaţi. Adept al unui stil de conducere patriarhal, antreprenorul sibian nu delega din atribuţii echipelor manageriale. De la achiziţia de pixuri şi hârtie şi până la planurile de expansiune ale grupului, toate deciziile erau luate de acţionarul majoritar. Pentru un plus şi mai mare de independenţă, dezvoltarea companiilor a fost făcută prin finanţare intra-grup, nu pe credit comercial.

Omul de afaceri a lăsat în urmă linii de credit în valoare de circa 40 mil. euro, din care erau accesate doar 17 mil. euro. Această abordare a pus o presiune imensă pe lichiditatea distribuitorului de medicamente Polisano, cea mai mare companie din grup. Aşa cum era de aşteptat, partenerii comerciali ai companiei au reacţionat emoţional după decesul lui Ilie Vonica. Asiguratorii Euler Hermes şi Coface au redus ratingul Polisano la zero, cu consecinţe în ceea ce priveşte finanţarea şi fluxul de marfă. În luna august, vânzările Polisano au scăzut de la 103 mil. lei la 92 mil. lei, iar plăţile către furnizori au fost întârziate, deşi compania avea de încasat din piaţă 594 mil. lei.

În acest context, Daniela Vonica şi Loredana Vonica, soţia şi fiica omului de afaceri – care au preluat participaţiile deţinute de Ilie Vonica în cadrul celor 18 companii din grup, au fost nevoite să apeleze la un manager extern pentru stabilizarea situaţiei. Avocatul Remus Borza, care în ultimii ani s-a specializat pe reorganizarea firmelor intrate în insolvenţă sau faliment, a preluat conducerea operaţională a grupului, cu mandat de un an.

„Exit“ parţial

Remus Borza era unul dintre prietenii apropiaţi ai medicului sibian. Relaţia lor a început în urmă cu 12 ani într-o piscină de pe insula Mauritius. Remus Borza era în concediu cu avocatul Florentin Ţuca şi alţi prieteni, iar familia Vonica îşi petrecea vacanţa alături de Gheorghe Popa, patronul hotelului Silva din Sibiu, şi soţia lui, Carmen, preşedinta secţie penale a Tribunalului Sibiu şi colegă de bancă cu Daniela Vonica în şcoala primară. Din acel moment, cei doi avocaţi au dezvoltat o relaţie profesională cu antreprenorul sibian, oferind consultanţă juridică firmelor din grupul Polisano, iar Borza a ajuns să se împrietenească cu Ilie Vonica.

„Sunt 12 ani de prietenie, de concedii făcute împreună, de prezenţă la onomastici sau la evenimente fericite precum nunta de argint de acum şapte ani a doctorului Ilie Vonica şi nunta fiicei sale de acum doi ani. În contextul relaţiilor personale a fost cât se poate de naturală propunerea familie de a le acorda o mână de ajutor după nefericitele evenimente legate de suspiciunea de fraudă în ceea ce o priveşte pe Dana Vonica şi decesul lui Ilie Vonica“, povesteşte Remus Borza.

În mandatul său de preşedinte, Borza urmăreşte stabilizarea, consolidarea şi dezvoltarea grupului Polisano, dar analizează şi un „exit“ pe liniile de business care oferă servicii suport. Potrivit acestuia, distribuitorul de medicamente Polisano, producătorul Polipharma, reţeaua de clinici şi spitale Polisano şi cele două reţele de farmacii: Reţeta şi Polisano Pharma vor rămâne în continuare integrate în grupul Polisano, familia Vonica nefiind interesată să le vândă în acest moment. Pentru restul afacerilor, Borza recomandă vânzarea. Este vorba de terenul de golf cu 18 găuri şi proiectul imobiliar cu 600 de vile de la Cisnădie, firma de construcţii Impala, hotelul de cinci stele din Piaţa Gării din Sibiu (aflat la stadiu de finisaje), dealer-ul auto Toyota, service-ul auto Citröen şi un centru de înfrumuseţare.

„Nu ştiu dacă are sens, comercial şi economic, să deschizi atât de multe fronturi, să finanţezi atât de multe linii de business. Trebuie să dezvolţi acele linii care au cel mai mare potenţial. Şi celelalte au logica lor, pentru că oferă nişte servicii suport. Noi avem o flotă de 482 de maşini. Având reprezentanţă, din start avem o reducere de 30%. În plus, fiecare maşină rulată are nevoie de service, care este realizat «in house». În ceea ce priveşte firma de construcţii, vorbim de zeci de clădiri în proprietatea Polisano: clinici, spitale, zece depozite în ţară, sedii administrative. Până acum am investit 60 mil. euro în fabrica de medicamente de la Sibiu. Am fi investit 110 mil. euro dacă am fi ridicat cele 33.000 mp de hale cu altă firmă de construcţii“, explică avocatul.

Ieşire la export

După hopul din luna august, vânzările distribuitorului Polisano au crescut din nou la 106-107 mil. lei în septembrie, iar Borza se aşteaptă să realizeze cifra de afaceri prognozată şi bugetată pentru 2014, adică în jur de 1,4 mld. lei. Estimările arată că Polisano va încheia anul cu un EBITA de 7 mil. euro, indicator prognozat să crească spre 9,3-9,4 mil. euro în 2015, la afaceri de 1,5 mld. lei. „În distribuţie, există potenţial de creştere pe zona de retail. Polisano este numărul unu în piaţă pe distribuţia în circuit închis, adică pe spitale. Ca o cotă generală, suntem al treilea distribuitor din România după A&D Pharma şi Farmexpert. Pe retail, noi avem 1.500 de clienţi, faţă de primii doi competitori care au peste 4.000, respectiv în jur de 4.000“, menţionează Borza.

Luna aceasta va fi inaugurat al doilea spital Polisano din Sibiu, care are deja toate secţiile operaţionale şi care a presupus o investiţie de 25 mil. euro, şi fabrica Polipharma, care este în stadiu de execuţie de 99%. În cadrul fabricii funcţionează deja, de peste un an, o linie de producţie de medicamente generice, suplimente alimentare şi RX-uri (medicamente pe bază de reţetă), Polisano având deja 50 de produse în portofoliu. Anul viitor, Polipharma va deveni primul producător de medicamente oncologice din Europa Centrală şi de Est. „Valoarea de piaţă a fabricii, în momentul în care va ieşi primul flacon de oncologic injectabil, va fi de peste 1 mld. euro. Avem şi o platformă de cercetare, de bioechivalenţă, unică în România, pe care se vor testa noile produse oncologice şi citostatice“, adaugă preşedintele Polisano. Planul companiei cuprinde şi exportul de medicamente, atât RX-uri, cât şi oncologice, în Africa, Orientul Mijlociu şi ţările ex-sovietice. În ceea ce priveşte lanţul de farmacii, care acum cuprinde 80 de unităţi Reţeta şi 23 de unităţi Polisano Pharma, el spune că va fi extins la anul până la 200 de farmacii.

160 mil. euro este valoarea estimată a averii familiei Vonica, ocupanta poziţiei 26 în ultima ediţie a Top 300 Capital

MINI INTERVIU

Borza: «Loredana Vonica şi Ovidiu Gligor vor fi pregătiţi să preia poziţii-cheie»

Capital: De ce aveţi mandat doar pentru un an?

Remus Borza: Eu mi-am luat acest mandat de un an, pentru că sunt implicat în foarte multe proiecte, care pun o presiune teribilă pe timpul meu. Misiunea mea este să găsesc echipe manageriale.

Capital: Era nevoie să schimbaţi directorii existenţi?

R.B.: Tot timpul este nevoie de schimbare. De regulă, în marile corporaţii, managerii se schimbă la cinci ani, pentru că apare rutina, superficialitatea şi lipsa de performanţă.

Capital: Aţi schimbat directorul executiv şi directorul financiar al Polisano. Veţi mai aduce şi alţi manageri?

R.B.: Sigur că da. Am recrutat un nou director, Cosmin Ardeleanu, care va fi directorul financiar al uneia dintre firmele grupului. El a mai fost, în trecut, director financiar la Polisano şi la ButanGas. Vom aduce un director nou şi pentru fabrică. El a fost director la două fabrici mari din România în ultimii 12 ani, dar nu pot să îi fac încă public numele. pentru că este sub contract încă vreo două luni. Vor mai veni oameni noi pe zona de vânzare şi distribuţie. Când voi reuşi să creez nişte echipe stabile şi performante de management la companiile care vor mai fi la anul în grup, atunci pot să spun că misiunea mea s-a îndeplinit şi pot să mă retrag.

Capital: Loredana Vonica a fost pregătită să preia frâiele grupului Polisano. Când credeţi că se va întâmpla acest lucru?

R.B.: Loredana Vonica şi soţul ei Ovidiu Gligor sunt doi tineri de 30 de ani foarte bine pregătiţi profesional. Urmează să se mai pregătescă şi din punct de vedere managerial. Pot spune că sunt mâinile mele drepte, ajutoarele mele de nădejde în acest efort de redimensionare, reorganizare, redefinire a liniilor de business şi implicit a companiilor din grup. Probabil, peste un an, ei vor fi pregătiţi să preia poziţii cheie în managementul companiei. Totuşi, managementul companiilor este bine să îl încredinţezi managerilor de profesie şi nu acţionarilor.

Capital: Va continua procesul de concentrare a pieţei farma?

R.B.: Vor rămâne cam zece lanţuri mari de farmacii şi cam tot atâtea firme mari pe zona de distribuţie. Farmaciile independente se predau una câte una. Pe zona de distribuţie vom avea nişte surprize cu câţiva competitori, care vor închide prăvăliile în cursul anului viitor. Se consolidează poziţiile principalilor zece jucători pe ambele segmente, în detrimentul micilor jucători, care vor dispărea.