Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut un discurs puternic în fața senatorilor, respingând acuzațiile din moțiunea depusă împotriva sa și evidențiind progresele realizate în sectorul energetic. Oficialul a explicat că această moțiune nu este despre persoana sa, ci despre viitorul energetic al României și despre direcția în care țara trebuie să meargă pentru a-și asigura independența energetică.
Senatul a respins moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cu 66 de voturi împotrivă și 54 în favoare.
Sebastian Burduja: Am venit aici din respect pentru români
În cadrul intervenției sale, Burduja a explicat că a ales să participe la dezbaterea din Senat deoarece consideră esențial să prezinte realizările și obiectivele sale.
„Am venit astăzi în faţa dumneavoastră din respect pentru români, pentru că mi se pare un gest de bun simţ să vii şi să spui ce-ai făcut, ce-ţi doreşti să faci, ce echipă reuşeşti să faci cu Parlamentul României pentru interesul ţării.
Cândva, acum un secol şi ceva, în Parlamentul României a avut loc un schimb de replici, celebru de altfel, între Nicolae Iorga şi Ionel Brătianu. Şi la un moment dat Nicolae Iorga îl întreabă pe Brătianu ce-ar putea să înveţe totuşi un mare savant de la un simplu inginer.
Şi Brătianu îi răspunde fără să clipească: Măsura, domnule profesor, măsura. Citind moţiunea de astăzi, nu cred că este definită de măsură sau de echilibru sau de adevăr”, a afirmat ministrul.
România are, după 17 ani, o strategie energetică națională
Ministrul a subliniat că țara noastră dispune acum de o strategie energetică aprobată anul trecut de Guvern. Documentul stabilește direcția clară pe care România trebuie să o urmeze.
„Avem de livrat pentru români o energie sigură, o energie ieftină şi o energie curată, în această ordine de priorităţi. Eu mă gândeam că, indiferent de apartenenţa politică, parlamentarii români au un interes comun al ţării noastre.
Şi primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor această securitate energetică, să nu depindem de alţii. Să nu fim vulnerabili celor care sunt experţi în şantaj energetic de la Est.
Aşa cum am fost ani de zile şi aşa cum, din păcate, încă sunt alţii, în imediata noastră vecinătate. De aceea e atât de important că am început forajul în perimetrul Neptun Deep”, a precizat Burduja.
El a accentuat că obiectivul principal al autorităților ar trebui să fie securitatea energetică, astfel încât România să nu mai depindă de surse externe.
Forajul în perimetrul Neptun Deep și creșterea producției de gaze
Burduja a evidențiat importanța proiectelor strategice, cum ar fi exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, menționând că România este deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană.

„Din 2027 sau poate mai curând, o să ne dublăm producţia de gaz românesc. Gândiţi-vă ce înseamnă să nu mai depindem noi de alţii, să depindă alţii de noi”, a explicat ministrul, subliniind că acest pas va reduce dependența țării de importuri.
Termocentralele rămân funcționale pentru stabilitatea sistemului energetic
Un alt punct esențial al discursului său a fost menținerea în funcțiune a capacităților de producție existente.
„Ştiţi ce am făcut pe mandatul meu? N-am închis niciun megawat. Nici măcar unul. Mai mult decât atât, în ciuda unor voci, am finalizat grupul 5 de la Rovinari, o investiţie care a durat 10 ani de zile, 140 de milioane de euro, grup pe cărbune.
De ce? Pentru că până n-ai cu ce să înlocuieşti cărbunele, tot o sursă de producţie în bandă, atunci n-ar trebui să-l scoţi. Şi asta am făcut”, a declarat Burduja.
Acesta a subliniat că grupul 5 de la Rovinari a fost finalizat, după un deceniu de investiții, deoarece România trebuie să aibă alternative solide înainte de a renunța la energia pe bază de cărbune.
Fondurile europene și prețul energiei în România
Referindu-se la absorbția fondurilor europene, Burduja a susținut că România este lider european în utilizarea Fondului pentru Modernizare.
„Verificaţi, vă rog, pe ce loc este România la absorbţia de fonduri europene din Fondul pentru Modernizare. Vă spun eu. Locul 1, la nivel european. Suntem campionii Europei”, a afirmat ministrul, precizând că aproape 14 miliarde de euro au fost deja contractate.
Totodată, a respins afirmațiile conform cărora România plătește cea mai scumpă energie din Europa, invocând date Eurostat care plasează țara noastră printre statele cu cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale.
„La energie electrică avem al cincilea la cel mai mic preţ în UE, şi la gaz avem al patrulea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Acestea sunt datele Eurostat şi vă rog frumos să le verificaţi, să le vedeţi cu ochii dumneavoastră”, a continuat Burduja.
Sebasian Burduja: Vrem să fim pe picioarele noastre?
În finalul discursului său, Burduja a reiterat că moțiunea nu este despre el, ci despre direcția pe care România trebuie să o urmeze în sectorul energetic.
„Moţiunea de astăzi nu este neapărat despre persoana mea. Sau putem să o facem despre asta, contează mai puţin. Este despre direcţia în care vrem să ducem sectorul energetic românesc. Vrem să avem o energie sigură, cât mai rapidă şi cât mai curată, în ordinea asta de priorităţi?
Vrem să fim pe picioarele noastre? Sau vrem să ne întoarcem într-o beznă în care aprinderea luminii depinde de alţii sau, altfel spus, mergeam până la Moscova ca să ne lumineze şi pe noi? Nu cred că cineva de aici vrea să ne-ntoarcem în acele timpuri”, a întrebat retoric ministrul, subliniind că independența energetică este crucială pentru viitorul țării.