Motiv de optimism: Încrederea investitorilor germani a crescut în decembrie, după nouă luni de declin

Încrederea investitorilor germani s-a îmbunătăţit în decembrie, după nouă luni consecutive de declin, potrivit insititutului ZEW, ceea ce nu este însă de ajuns să compenseze restul zonei euro, din care destule ţări care se pare că se îndreaptă spre recesiune, transmite Wall Street Journal. Pe acest fond şi în aşteptarea declaraţiilor de la Rezerva Federală americană, pieţele de acţiuni reveneau pe creştere, după ce ieri au fost lovite de căderi puternice ca reacţie la anunţul Moody’s.

Indicatorul ZEW care măsoară sentimentul economic pentru Germania a crescut cu 1,4 puncte în decembrie, ajungând  la -53,8 puncte, punând capăt unei căderi continue timp de nouă luni.
Preşedintele insitutului ZEW Wolfgang Franz a spus că experţi se aşteaptă acum la o încetinire a activităţii economice, şi nu la o cădere pentru următoarele şase luni.
“Am avut parte de ceva ştiri positive dinspre Germania în primă parte a zilei de azi, dar asta e despre Germania, în timp ce o bună parte din zona euro se îndreaptă către intrarea în recesiune anul viitor. Nu este ceva atât de dramatic care să producă o reîntoarecere sustenabilă (a pieţelor n.r)”, a spus pentru WSJ Mike Lenhoff, strategul şef la Brewin Dolphin din Londra.
Totodată, a crescut şi încrederea în economia zonei euro, la minus 54,1 puncte, pe fondul optimismului legat de deciziile adoptate la summitul UE de săptămâna trecută.

Principalele economii din zona euro, Germania şi Franţa, au înregistrat ritmuri solide de creştere în trimestrul al treilea.
Bursele revin pe creştere
Reacţia în marile burse era de revenire a calmului, bursa din Londra avansând cu 1,2%, cea din Frankfurt cu 0,9%, iar cea din Paris cu 0,45%.
Peste Ocean, indicii principali deschideau cu creşteri solide, de 0,9%  – Dow Jones şi S&P 500 şi de 1% – Nasdaq compozit.

Şi asta după ce ieri marile burse au suferit scăderi importante, de 2-3%, ca reacţie la anunţul Moody’ s potrivit căruia, în ciuda pactului fiscal semnat de mai toate ţările din UE cu excepţia Marii Britanii, agenţia îşi menţine poziţia de a revizui în scădere anul viitor ratingurile pentru mai multe ţări din zona euro.