Preocupati de actiunile high-tech, investitorii de pe piata internationala au neglijat in ultimii doi ani multe dintre sectoarele „vechii economii”. Actiunile high-tech s-au prabusit insa, la sfarsitul anului trecut, si atunci privirile investitorilor s-au indreptat si spre alte domenii economice, cum ar fi cel al constructiilor, aflat inca in plin avant.
Compania franceza Lafarge, producatoare de ciment si unul dintre principalii actori din domeniu, nu putea sa scape, in aceste conditii, atentiei investitorilor, ea inregistrand o crestere de 38% a pretului actiunilor, in ultimele 12 luni.
Veniturile acesteia au crescut cu 16% anul trecut, comparativ cu acum doi ani, ca urmare a expansiunii cu 2,7% a pietei constructiilor din Europa (in Franta, piata a crescut cu 5,5%, ca urmare a reducerii impozitelor pentru construirea de case noi si repararea celor vechi) si cu 11% a celei din SUA. Aproximativ 25% din vanzarile companiei franceze merg in SUA. Acum insa, piata americana a constructiilor pare a se pregati de recesiune, datele pentru luna iunie 2001 indicand o incetinire a ritmului de crestere pe sector.
„Sectorul constructiilor a avut intotdeauna o intarziere de aproximativ 12 luni in ceea ce priveste evolutia sa, comparativ cu tendintele ce se manifesta in restul economiei.”, declara Mike Betts, analist la JP Morgan. „Impactul reducerilor de personal de la nivelul intregii economii se va resimti abia la anul.”, continua acelasi analist. Sectorul de locuinte va suferi o contractie de 4%, in vreme ce pe segmentul constructiei de birouri reducerea va fi de 10%, estima recent Portland Cement, asociatia americana a producatorilor de ciment. In Franta, prognozele par a fi asemanatoare. Chiar daca va fi si la anul o crestere pe piata constructiilor, ritmul de expansiune al acestei industrii se va reduce la jumatate.
Century 21, o agentie franceza imobiliara, semnala inca de luna trecuta o reducere a pretului proprietatilor.
In plus, banci cum ar fi Deutsche Bank au retrogradat, inca din iulie, ratingul acordat sectorului materialelor de constructii de la „cumparare” la „neutru” (din perspectiva achizitionarii de actiuni la companiile din domeniu). Ar trebui actionarii Lafarge sa fie ingrijorati?