Dar de ce, uneori, ne trezim cu vânătăi fără nicio cauză vizibilă? Ar trebui să ne facem griji?
Aproximativ 18% dintre adulți au vânătăi ușoare. Iată ce explicații au medicii hematologi în articolul publicat de The Conversation.
Vânătaia este colorarea pielii ca urmare a unui incident fizic, a unei răni sau a unui traumatism. Este, de fapt, leziunea traumatică a țesuturilor moi, ca urmare a spargerii vaselor de sânge adiacente. Echimoza este demarcată prin umflare, roșeață/învinețire și durere în regiunea traumatizată.
Ce face sângele
În primul rând, sângele ajută la înțelegerea sistemelor complexe, echilibrate, din corpul nostru. Ele ne protejează de sângerare. Sângele curge precum un lichid prin vasele de sânge. El transportă celule roșii cu încărcătura lor de oxigen și celule imunitare, pentru a ne apăra de infecții.
Totodată, către creier, mușchi și organe interne. Sângele conține substanțe care sunt echilibrate, pentru a ne proteja de sângerare dacă suntem răniți, reducând riscul formării cheagurilor de sânge.
Ar trebui să ne facem griji?
Dacă apare o „puncție” într-un vas de sânge, sângele se poate îngroșa rapid, pentru a forma un cheag de gelatină. Astfel, reduce pierderea de sânge, până când vasul se repară singur. Pentru a realiza acest lucru, fragmentele de celule minuscule, numite trombocite, care circulă în sânge, se leagă de peretele vasului de sânge deteriorat.
O serie de proteine (factori de coagulare), atrase de trombocite și de peretele vaselor deteriorate, se combină apoi pentru a îngroșa sângele la locul respectiv și a forma un cheag de sânge. La fel ca toate celulele sanguine, trombocitele sunt produse în măduva osoasă, în timp ce factorii de coagulare sunt fabricați în principal în ficat.
Dacă avem o problemă care afectează fie factorii de coagulare, fie trombocitele sau pereții vaselor de sânge, putem să dezvoltăm vânătăi ușoare sau chiar sângerări problematice.
În unele cazuri, hematologii nu pot găsi o cauză anume
În cazul unor pacienți care raportează vânătăi ușoare, hematologii nu pot găsi o cauză anume. De exemplu, o tulburare este mai probabilă dacă echimozele sunt răspândite cu vânătăi mari, însoțite de sângerări nazale frecvente, menstruații abundente, probleme de sângerare după intervenții stomatologice majore, intervenții chirurgicale sau naștere sau chiar o sângerare spontană gravă în articulații sau în creier.
Câteva teste simple ne pot ajuta să ne dăm seama dacă există o problemă gravă.
Orice persoană care observă vânătăi ușoare trebuie să facă o hemoleucogramă completă. Aceasta va include o măsurare a numărului de trombocite și va arăta dacă numărul lor este normal.
Trombocitele pot fi reduse din mai multe motive – fie pentru că nu sunt produse în măduva osoasă în mod corespunzător sau în cantitate suficientă, fie pentru că sunt îndepărtate prea repede din circulație.
O afecțiune comună numită purpură trombocitopenică imună
Ultimul scenariu se leagă de o afecțiune comună numită purpură trombocitopenică imună. Această afecțiune poate afecta copiii sau adulții, din senin, sau în urma unei infecții virale. Pacienții pot dezvolta reduceri severe ale numărului de trombocite și pot apărea sub forma unei erupții cutanate, de fapt mici vânătăi.
La copii, este o afecțiune pe termen scurt care se recuperează de la sine. La adulți, cazurile severe pot necesita tratament cu medicamente care suprimă sistemul imunitar sau stimulează producția de trombocite. Uneori, adulții au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta splina.
Probleme cu proteinele de coagulare
Factorii de coagulare – proteinele menționate mai sus – pot fi afectați de o serie de cauze ereditare sau dobândite.
Unii oameni se nasc cu niveluri scăzute de factori importanți care ajută la coagularea sângelui atunci când trebuie să controleze sângerarea.
Hemofilia A este observată aproape exclusiv la bărbați și este cauzată de o reducere genetică a factorului VIII (un factor cheie de coagulare). Atât bărbații, cât și femeile pot avea ”boala von Willebrand”, care implică producția redusă sau funcția unui alt factor cheie de coagulare.
Boala de ficat poate provoca, de asemenea, probleme de coagulare. De aceea, al doilea test în cazul celor care raportează vânătăi ușoare este măsurarea funcției de coagulare.
Probleme cu vasele de sânge
Deși este destul de rară, carența severă de vitamina C provoca vânătăi ușoare și sângerări ale gingiilor („scorbut”), iar deficiențele pot duce la vânătăi.