Cofeina, un stimulent natural care se găsește în cafea, poate crește nivelul de energie și poate îmbunătăți vigilența mentală. Acest lucru se datorează capacității sale de a bloca adenozina, neurotransmițătorul inhibitor al creierului, promovând somnul și suprimând excitația.
Acest lucru duce la creșterea focului neuronal și la eliberarea de neurotransmițători precum dopamina și noradrenalina, care îmbunătățesc starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă, potrivit Medical Xpress.
Efectele pozitive ale cafelei asupra sănătății și energiei
Pe termen lung, consumul moderat de cafea poate contribui la reducerea riscului de apariție a unei serii de boli cronice. Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, bolile hepatice, cancerul, bolile neurodegenerative și sănătatea mintală au fost toate legate de cafea. Studiile sugerează că băutorii de cafea au un risc mai scăzut de depresie, unele constatări indicând un risc redus cu 20% de a deveni depresivi.
În plus, consumul de cafea a fost asociat cu un risc redus de sinucidere, persoanele care beau patru sau mai multe cești pe zi având cu 53% mai puține șanse de a se sinucide.
Durata de viață este un alt beneficiu al consumului de cafea. Un studiu amplu la care au participat peste 400 000 de persoane a constatat că consumul de cafea pe o perioadă de 12 până la 13 ani a fost legat de un risc mai scăzut de deces, efectul cel mai puternic fiind observat la patru până la cinci cești pe zi. Acest beneficiu al longevității s-ar putea datora efectelor cumulative ale proprietăților protectoare ale cafelei împotriva diferitelor boli.
Moderație și echilibru în consumul de cafea
Moderația este necesară atunci când se consumă cafea, deoarece aceasta oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar necesită, de asemenea, limitarea zaharurilor adăugate și a cremelor pentru a evita aportul inutil de calorii.
Consumul excesiv de cafeină poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi nervozitatea, anxietatea și tulburările de somn. Unele persoane care sunt deosebit de sensibile la cofeină pot avea nevoie să își limiteze consumul de cafea sau să o evite cu totul.
Ca în cazul oricărei componente dietetice, echilibrul este esențial. Prin înțelegerea potențialelor beneficii și limitări ale cafelei, oamenii pot lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la încorporarea acesteia în rutina lor zilnică.