Pandemia de coronavirus este și o lecție a comuntății mondiale, cu privire la solidaritate. Vaccinurile anti-covid care au apărut au generat tensiuni, reproșuri, în special pe partea rusească, vaccinul Sputnik V fiind unul dintre puținele vaccinuri care au acces limitat în Europa.
Germania se află la ora actuală pe unul dintre primele locuri în lume în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu COVID-19. Mass-media și opoziția îi acuză de cele petrecute pe politicienii aflați în posturi de conducere, mai ales pe actualul cancelar Angela Merkel.
Greșeala lui Merkel nu ține de faptul că nu a apreciat la justa valoare cauzele și consecințele pandemiei, ci de alegerea din punct de vedere politic a metodelor de luptă împotriva acesteia. În Germania, ca și în alte țări europene, nu există la ora actuală suficiente preparate pentru vaccinarea a 70% din pupulație, și doar acest lucru poate opri răspândirea pandemiei. Situația este agravată de faptul că o serie de vaccinuri, deși au fost aprobate, s-a dovedit că nu au calitatea corespunzătoare, iar reacțiile provocate de acestea au făcut ca unele țări europene să fie obligate fie să renunțe la ele, fie să limiteze utilizarea lor pentru anumite grupe de vârstă.
Tocmai Merkel a fost aceea care insista anul trecut asupra unei abordări general europene (nu mondiale) în lupta împotriva pandemiei. Acest lucru a dus la crearea a o serie de obstacole birocratice pentru vaccinarea în masă a populației Europei și a limitat posibilitatea ca țările să aleagă singure modalitatea de contracarare a pandemiei, scrie Nevazismaia Gazeta.
În decizia pe care a luat-o Merkel a pornit de la considerații strict politice referitoare la intensificarea unității europene și de la sprijinul noului șef al Comisiei Europene, protejata sa, Ursula von der Leyen. După cum se poate observa, această abordare a exclus posibilitatea colaborării globale în lupta împotriva pandemiei. Între altele, colaborarea cu Rusia, una dintre primele țări care a creat un vaccin eficient, „Sputnik V„, a fost semnificativ limitată sau complet exclusă.
Mai mult decât atât, și acum o serie de politicieni europeni preferă să considere că vaccinul rusesc, deși a fost recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este mai degrabă un mijloc de propagandă. Iar unii oameni de stat germani continuă să privească lupta împotriva pandemiei de pe pozițiile concurenței dintre Est și Vest – acest lucru l-a declarat săptămâna trecută președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble. La o masă rotundă transmisă pe Programul 2 al Televiziunii germane, care l-a avut ca moderator pe Маrkus Lanz, Schäuble a remarcat prezența concurenței sistemelor politice în căutarea unor răspunsuri competente la pandemie.
Urmări catastrofale pentru Europa
Acest gen de abordare conflictuală are pentru Europa urmări catastrofale nu numai din punctul de vedere a luptei împotriva actualei provocări făcute omenirii, reprezentată de virusul SARS-CoV-2. În discursul rostit de președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia Paștelui catolic, acesta vorbea de pierderea încrederii cetățenilor în politică.
Prinși de intrigile politice, cei care au puterea uită că omenirea se confruntă cu provocările Naturii, deoarece adevărata cauză a apariției coronavirusului nu a fost încă stabilită. Iar unii oameni de știință cred că foarte curând vor apărea și alți viruși, încă și mai mortali. În aceste condiții, pur și simplu pentru a-ți salva propria persoană, este logic să lăsăm deoparte, măcar pentru o vreme, toate neînțelegerile și să încercăm să găsim împreună o soluție pentru întreaga lume, nu doar pentru anumite țări.
Desfășurată la sfârșitul lunii martie, la Moscova, dezbaterea „Perspectivele colaborării ruso-germane în domeniul farmaceuticii” a fost consacrată chiar unificării eforturilor ramurii farmaceutice în spațiul Marii Europe, de la Lisabona la Vladivostok. Manifestarea a reunit peste 50 de experți internaționali din domeniul farmaceutic, reprezentanți ai cercurilor medicale și diplomatice. Ținându-se seama de situația dificilă în ceea ce privește accesibilitatea vaccinurilor în Uniunea Europeană, comunitatea de experți și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește data înregistrării și începerea fabricării vaccinului rusesc „Sputnik V” în UE. La urma urmei, acesta a fost un pas important și în normalizarea actualei situații tensionate în relațiile dintre Moscova și Europa.