Motivele scandaloase pentru care PSD vrea secții de votare separate

Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei electorale a PSD, a declarat joi că legea nu permite organizarea europarlamentarelor și a referendumului în aceleași secții de votare.

„Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”, a declarat Drăghici.

Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al Muncii în Guvernul Boc, arată cum, în realitate, nu doar că legea permite organizarea în aceleași secții a mai multor scrutine, dar Ordonanța de Urgență a fost dată de un guvern care era compus și din miniștri PSD.

„În septembrie 2009, Guvernul Boc (cu PSD în guvern, să nu uităm) a modificat prin OUG legea referendumului, lăsând posibilitatea firească (zic eu) să organizezi mai multe scrutine în aceleași secții de votare. În motivare scrie așa: ”ceea ce ar determina o reducere a cheltuielilor aferente acestor procese electorale cu aproximativ 15 milioane de euro.” (asta la vremea aceea). Dar ce sunt 15 milioane de euro pentru Dăncilă și Dragnea? Șpaga la asfaltarea unui drum de țară,” susține Sebastian Lăzăroiu.

Conform legii, nu doar că este permisă organizarea celor două tipuri de scrutin în aceleași secții de votare, dar acest lucru este obligatoriu. Ori, pentru a organiza referendumul în alte secții de votare decât cele în care se desfășoară alegerile pentru Parlamentul European, PSD ar trebui să schimbe legea la care au contribuit ei înșiși în 2009.

„În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale(…) ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii,” se arată în articolul 15 din legea referendumului.

Florina Presadă, senator USR, arată care ar fi motivele reale pentru care PSD încearcă împărțirea secțiilor. Astfel, potrivit senatoarei USR, miza ar fi ca în cazul referendumului, să nu poată fi folosit Sistemul Informativ de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV). De asemenea, secțiile separate ar putea duce către o prezență mai mică la vot, care ar putea pune în pericol împlinirea cvorumului pentru referendumul convocat de președinte.

”Referendumul convocat de Președinte are nevoie de un cvorum de prezență pentru a fi validat, așadar PSD speră, probabil, că acesta va fi greu de dovedit în lipsa SIMPV, de unde și separarea secțiilor de votare. Totodată, separarea secțiilor de votare între alegeri europarlamentare/referendum ar putea duce la o prezență mai mică atât la votul pentru alegeri, dar și la referendum. Or, toate sondajele ne arată că la o prezență mai mare, PSD va lua un scor dezastruos de sub 30%,” anunță Florina Presadă.