GTC România a anunţat ieri că a fost notificată de România Hypermarche în privinţa închiderii magazinului Cora începând cu data de 1 iunie 2015. Aceasta este prima unitate Cora închisă în România.
„Decizia de a închide magazinul Cora din Arad se datorează eşecului proprietarului mallului, compania GTC, de a respecta contractul încheiat cu noi, în ciuda solicitărilor noastre repetate de a remedia disfuncţionalităţile. Am cerut, de asemenea, în numeroase rânduri, GTC să revigoreze activitatea centrului comercial devenit fantomă în ultimele luni, prin retragerea a numeroşi comercianţi“, precizează reprezentanţii Cora într-un răspuns la solicitarea Capital.
GTC România a menţionat în comunicatul dat ieri publicităţii că va explora toate opţiunile legale existente, deoarece contractul cu România Hypermarche a fost încheiat pe o perioadă de zece ani, din care au trecut doar trei ani.
„În acelaşi timp, suntem în diferite discuţii cu alţi operatori de hipermaketuri precum şi cu alţi retailer de calibru şi o eventuală plecare a Cora nu este sinonimă cu stoparea activităţii Galleria Arad, existând întotdeauna alte opţiuni”, a declarat Danny Bercovich, CEO GTC România.
Performanţele lanţului Cora în România nu au fost spectaculoase în ultimii şase ani. Afacerile retailerului au crescut cu doar 16% în această perioadă, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. În continuare, cele patru magazine pe care reţeaua le are în Bucureşti contribuie cel mai mult la veniturile Cora.
CITIŢI ŞI Cora închide primul magazin din România
Un posibil înlocuitor al Cora ar putea fi Auchan care tatonează piaţa arădeană de mai mult timp, potrivit presei locale.
Reprezentanţii Cora au mai precizat că infirmă zvonurile cu privire la ieşirea companiei de pe piaţă şi că în perioada următoare se va concentra pe consolidarea magazinelor şi pe extinderea segmentului cumpărăturilor online.
Închiderea magazinului Cora din Arad vine la circa o lună după ce în raportul financiar al GTC, companie al cărei principal acţionar este gigantul american Lone Star, se preciza că o serie de centre comerciale din portofoliul companiei, printre care şi Galleria Arad, sunt neprofitabile din cauza gradului insuficient de ocupare şi a chiriilor mici.
Situaţia dificilă a Galleria nu este singulară. În 2012, Carrefour a fost nevoit să îşi închidă unitatea din mallul Armonia Arad, după ce proprietarul centrului, grupul austriac Immofinanz, a decis să transforme proiectul în spaţii de depozitare.
CITIŢI ŞI Armonia Arad se transformă în centru logistic. Carrefour mai închide o unitate