Cătălin Harnagea, fost director al SIE, a declarat în timpul podcastului EVZ că Rusia are rezerve valutare în valoare de 635 miliarde de dolari, care însă nu ar salva economia sa pe termen lung. Pentru Putin, dar și restul administrației ruse, excluderea din codul SWIFT reprezintă o declarație de război a Occidentului. Ea ar duce la imposibilitatea decontării în valută a oricărei operațiuni realizate de ruși, dar ar afecta și statele europene care depind de importule de energie.

„Excluderea de la tranzacțiile pe SWIFT (a Rusiei nr.) duce în imposibilitatea de a tranzacționa sutele de milioane de metri cubi de țiței pe care le primește în fiecare zi către Gazprom”, explică Cătălin Harnagea, fostul director SIE, decizia Occidentului.

State precum Italia, Austria, Grecia, Cipru, Germania sau Ungaria s-au impus acordării sancțiunii SWIFT din această cauză.

Dilema sancțiunilor către Rusia

„Tot timpul, nu doar în cazul Rusiei, dar și a Iranului, Irakului, Coreei de Nord, s-a pus în discuție principiul unor măsuri economice coercitive pentru a forța un stat la un anumit comportament. Sau de a obliga o putere să fie de acord cu condițiile pe care le impune o altă putere. Prin măsuri economice coercitive. A funcționat această măsură față de anumite țări? Acele țări au acceptat condițiile și au intrat în rândul normalității?”, întreabă retoric expertul în securitate Cătălin Harnagea.

Și Dan Dungaciu a fost invitat în cadrul podcastului EVZ și a explicat, la rândul său, situația geopolitică în care se află Ucraina și șansele sale limitate de a ieși învingătoare. Întrebarea adevărată este ce urmează Rusia să facă pe plan politic în țara pe care a invadat-o.

„Eu am sperat că acest război trebuie evitat pentru că era clar de la început că intrăm într-o zonă de sadism. Ucraina a fost invadată de Federația Rusă, știam că nu va fi apărată și nu avea să fie apărată de Rusia. Nu știu ce sperau ucrainenii. Dacă nu s-a oprit acest război în aceste condiții suntem în situația în care un stat de la frontiera UE și NATO este pus la pământ de Federația Rusă. Nu vom interveni în niciun fel militar, iar în termeni de sancțiuni ele vor funcționa pe termen mediu și lung. Pe termen scurt nu va fi niciun SWIFT sau închiderea sistemului financiar al băncilor de stat din Federația Rusă, deoarece ar însemna că nu se mai poate face nicio tranzacție cu petrolul. Asta ar genera o criză globală”, explică Dungaciu.

Excludere de la dolarul american?

Întorcându-ne la măsurile coercitive propuse de Cătălin Harnagea, el mai pune pe masa dezbaterii și o altă sancțiune de tip „declarație de război”: interzicerea folosirii dolarului. Este o sancțiune pe care Statele Unite ale Americii au mai dat-o în trecut doar Iranului.

„Toate tranzacțiile care se fac, bursele, sunt apreciate în funcție de cotația dolarului. Toate sunt în dolari. Excluderea de la tranzacționarea în dolari înseamnă că orice țară sau bancă nu mai poate să plătească sau să fie plătită în moneda pe care fiecare produs e apreciat pe bursă. Orice tranzacție în dolari este verificată sau aprobată de Rezerva Federală Americană sau de alte instituții americane. Pentru ca banca să primească sau să plătească în dolari există o instituție care aprobă sau nu aprobă această tranzacție. În momentul în care Rusiei i s-ar fi aplicat această măsură nu ar mai putea exporta un gram de gaz sau țiței nicăieri în lume. Lucrul ăsta sigur nu ar fi afectat doar Rusia, ar fi afectat și Germania sau SUA, care încă importă cantități foarte mari de țiței. Aplicarea acestor sancțiuni este cu dus și întors. Din cauza asta probabil Statele Unite ale Americii nu a apreciat că în acest moment poate să includă sancțiunea SWIFT în pachet”, explică fostul director SIE.