Grădinarii începători pot avea anumite probleme când îi cultivă, deoarece castraveții au tendința de a deveni amărui. Așa că e bine să știți adevăratul motiv pentru care castraveții cultivați în primăvară au un gust atât de amar. Conform Housedigest, totul se reduce la stresul de mediu la care este expusă planta în timp ce crește.

Compusul chimic numit cucurbitacină este produs de castraveți și alți membri ai acestei familii de legume – cum ar fi dovleceii, dovleacul și pepenele galben – ca un agent de descurajare, cu gust amar, pentru a îndepărta dăunătorii. Se găsește, de obicei, în frunze și tulpini, dar se poate muta și în fructe, mai ales dacă planta crește în condiții foarte stresante.

Stresul plantelor poate proveni din mai multe surse

Stresul plantelor poate proveni din mai multe surse diferite, dar  nu există nicio modalitate de a ști în ce măsură castraveții vor deveni amari în timp ce cresc. Nu poți vedea asta decât în momentul în care i-ai pus în salată. De aceea, cheia reducerii șanselor ca un castravete să aibă gust amar este prevenția. Iată care sunt condițiile care ar putea stresa legumele, făcându-le să devină amare.

Ce să faci pentru a reduce stresul de mediu

Oferirea unui mediu de creștere sănătos, fără stres, pentru castraveți se rezumă la prevenirea efectelor stresului meteorologic și a condițiilor proaste de creștere. Ar trebui evitate udarea prea slabă sau în exces, temperaturile extreme, iar cea mai mare atenție trebuie acordată nutrienților și luminii soarelui. Castraveții iubesc umiditatea, așa că ar trebui să vă asigurați că solul este întotdeauna umed. Faceți acest lucru udând cât mai des.

Udarea

Dacă ești îngrijorat de udarea excesivă sau insuficientă, o soluție ușoară și eficientă este instalația de udare prin picurare pentru o aprovizionare constantă cu apă sau mulci pentru a ajuta solul să rețină umiditatea și să prevină buruienile. Asigurați-vă că poate circula suficient aer pentru a ajuta la evaporarea apei în exces.

Temperaturile fluctuante

Temperaturile fluctuante sunt și ele o problemă la fel de mare. Dacă creșteți castraveții într-o seră, rețineți că poate fi foarte cald! Menținerea temperaturilor între 65 și 77 de grade Fahrenheit este ideală. Când plantați castraveți afară, în zone cu climă caldă, observați cu atenție câtă lumină solară directă primesc. În schimb, în zonele cu climă mai rece, poate fi mai profitabil să plantați castraveții acolo unde pot beneficia de soare pentru perioade mai lungi. Cel mai bun moment pentru a planta castraveții este primăvara, devreme.

Ce să faci dacă ai castraveți amari

Dacă ați constatat că recolta de castraveți are un gust amar, nu disperați. Există câteva trucuri ingenioase pentru a-i face comestibili. E puțin probabil ca acești castraveți să provoace toxiinfecții alimentare, cu excepția cazului în care sunt extrem de amari, caz în care nimeni nu vrea să-i mănânce. În primul rând, puteți să-i decojiți, înainte de a-i consuma, deoarece aici se adună cele mai mari de niveluri de cucurbitacină. Același lucru este valabil și pentru tăierea capetelor, deoarece aici substanța chimică începe să intre din tulpină în fruct. O altă modalitate ușoară de a contracara amărăciunea este să adăugați sare când îi cultivați.