Presa americană scrie că cele patru servicii ale Facebook nu au picat într-o zi oarecare, ci chiar în ziua în care Senatul SUA trebuie să o audieze pe Frances Haugen, cea care a dezvăluit că firma a făcut o serie cercetări detaliate din care reiese că platforma Facebook este utilizată pentru a răspândi discurs de ură, limbaj violent și dezinformare.

Totodată, printr-o serie de documente publicate de Wall Street Journal, acesta mai povestea că Facebook a încercat să ascundă dovezile. Amintim faptul că Haugen a făcut publice mii de documente interne ale companiei, pe care le-a trimis autorităților americane și către ziarul the Wall Street Journal.

Pe de altă parte, compania a avut alte explicații. Mai exact, într-o postare pe pagina de Twitter, Facebook anunța că se lucrează pentru ca toate aplicațiile să revină la normal, cerându-le scuze utilizatorilor .

„Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil şi ne cerem scuze pentru orice inconvenient”, este mesajul Facebook. Într-un mesaj pe Twitter transmis la scurt timp după raportarea problemei, WhatsApp a confirmat aceași informație.

„Suntem conştienţi că unii oameni se confruntă cu probleme folosind WhastApp în acest moment. Lucrăm la remedierea lor şi vom publica o actualizare aici cât de curând posibil. Mulţumim pentru răbdare!”.

La rândul său Messenger a transmis pe Twitter că „Mercur retrograd a scos ce-i mai bun din noi. Lucrăm la rezolvarea problemei cât de curând posibil şi ne cerem scuze pentru inconvenienţă”.

Ce se întâmplă în spatele Facebook 

Amintim faptul că denunţătorul din spatele mai multor dezvăluiri recente a apărut la televiziune şi a adus o serie întreagă de acuze grave companiei conduse de Mark Zuckerberg,

Este vorba despre fostul manager de produs Facebook, Frances Haugen, cea care urma să fie audiată astăzi. Ea a fost cea care a dezvăluit că compania a fost neglijentă în eliminarea violenței, dezinformării și a altor conținuturi dăunătoare din serviciile sale și că a indus în eroare investitorii în legătură cu aceste eforturi.

În același timp, în cursul serii de duminică, în cadrul unei emisiuni de la CBC News, denunțătorul, care a furnizat presei americane, în ultimele săptămâni, un mare număr de documente și-a făcut apariția. De menționat este faptul că în seria de documente făcute publice a ieşit la iveală studiul care arăta că Instagram este nociv pentru adolescenţi.

În ceea ce privește restul acuzațiilor aduse, Haugen mai declara că Facebook încurajează voit ura, pentru că aceasta contribuie la creşterea veniturilor companiei. În același timp, această ură răspândită generează ulterior mai multă implicare din partea utilizatorilor, ceea ce duce la mai multe afişări pentru reclamele vândute în cadrul reţelei sociale.

Totodată, Haugen mai declara că exista un conflict intern în cadrul Facebook, între cei care susţineau schimbările bune pentru public şi cei care urmăreau doar ce este bun pentru Facebook, cu câştig de cauză pentru cei din urmă.

Aceasta era convinsă că la baza tuturor problemelor stă modul în care funcţionează algoritmul ce prioritizează conţinutul în cadrul platformei sociale, adăugând că filtrarea este înșelătoare, o interpretare părtinitoare a datelor, astfel încât ceea ce s-a întâmplat trece cu vederea cercetării pozitive efectuate de către companie.

Soluția propusă de Frances Haugen, cea care urma să fie audiată este reglementarea prin lege a platformelor sociale.

„Facebook ne rupe societăţile şi provoacă violenţă etnică în întreaga lume, inclusiv Myanmar în 2018, când armata a folosit Facebook pentru a lansa un genocid”, a explicat fostul manager, Facebook negând ulterior toate declarațiile acesteia.

În urma acuzațiilor aduse de fostul manager Facebook, acțiunile companiei au scăzut luni cu 5,5%, iar ulterior, toate rețelele de socializare pe care le deține au picat.