Motivul pentru care Germania și Franța nu trimit arme grele Ucrainei. Totul a fost făcut public

Germania și Franța trimit cu greu sau deloc ajutor militar în Ucraina, scrie presa internațională, care adaugă că cele două țări încearcă să păstreze contactul cu președintele rus, Vladimir Putin.

”De peste 70 de ani, motorul franco-german pune în mișcare Uniunea Europeană. Astăzi însă, acest motor s-a oprit. Nedorința categorică a Germaniei de a trimite forțe blindate grele, precum tancuri și vehicule de luptă de infanterie, a generat critici din partea liderilor ucraineni, care acuză Berlinul că se retrage.

Franța renunță în mod deliberat la ajutorul său, în speranța că va juca rol de arbitru neutru, când schimburile de focuri vor înceta. Când a îndemnat Ucraina să nu-l înjosească pe Putin, (președintele Franței, Emmanuel) Macron a făcut o defavoare ireparabilă pretențiilor sale de lider european. Din păcate, șansele că oricare dintre ei să schimbe cursul evenimentelor în termenul necesar pentru a ajuta Kievul să-și atingă obiectivele sunt mici”, arată Politico.

Publicația anterior citată mai spune că cele două țări doresc să mențină contactul cu Federația Rusă, iar din acest motiv evită să trimită armament greu în Ucraina. Totuși, Politico mai scrie că fără acest tip de armament, armata lui Volodimir Zelenski nu va putea rezista prea mult timp.

Rusia, îngrijorată de implicarea SUA în războiul din Ucraina

Cursul urmat de Statele Unite și de aliații săi în ceea ce priveşte Ucraina ne aduce pe toți din ce în ce mai aproape de o linie periculoasă, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse. Declaraţia respectivă a fost făcută de ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, la postul de televiziune Pervîi Kanal.

Totodată, oficialul rus a mai adăugat că nu este prima oară când avertizează cu privire la o escaladare a conflictului, iar omologii americani sunt conștienți de toată această situație.

„Am transmis în repetate rânduri semnale de avertizare către omologii noștri americani cu privire la faptul că practic sporirea tuturor formelor de sprijin impetuos și neîncetat acordat Kievului, inclusiv prin cooperarea cu aliații lor, ne apropie pe toți tot mai mult de o linie periculoasă”, a afirmat Riabkov, potrivit Rador.

Rusia, avertisment dur pentru SUA

Acesta nu este singurul avertisment venit din partea oficialului rus în ultima perioadă. Anterior, Riabkov a susţinut că o confruntare deschisă dintre Rusia şi Statele Unite, Rusia și NATO nu este în interesul Rusiei. El a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă dedicată aniversării celor 60 de ani de la criza din Caraibe (Criza rachetelor cubaneze 16 oct. 1962  – 29 oct. 1962, n.r.).

Potrivit lui Riabkov, o confruntare deschisă dintre Federația Rusă și Statele Unite, dintre Federația Rusă și NATO nu corespunde ‘intereselor noastre’. El și-a exprimat, de asemenea, convingerea că Administrația de la Casa Albă condusă de președintele american, Joe Biden, este conștientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului din Ucraina.