Pentru statele producătoare de combustibili fosili din SUA, cum ar fi Wyoming, Alaska și Dakota de Nord vin vremuri grele. Recesiunea economică provocată de COVID-19 a redus cererea de energie, cu perspective incerte privind revenirea la normalitate. Între timp, îngrijorările tot mai mari cu privire la schimbările climatice și scăderea costului energiei regenerabile generează o scădere accentuată a cererii de cărbune, potrivit NationalInterest.org, care publică analiza unor experți în domeniu.
În consecință, statele și comunitățile dependente de combustibilii fosili se confruntă cu perspectiva unor deficiențe bugetare și cu scăderea locurilor de muncă pentru următorii ani. De aceea, ca și cercetători care studiază energia din perspective economice, culturale și de politici publice, credem că este timpul ca aceste state să dezvolte planuri pe termen lung pentru a-și diversifica economiile și a contribui la asigurarea unor tranziții corecte și echitabile, scriu autorii.
Aceștia susțin că programele de tranziție sunt cea mai bună modalitate pentru aceste state de a construi baze economice mai durabile și mai diverse, reducându-și dependența de producția de combustibili fosili ca sursă de venit. În plus, pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă sigure, pe măsură ce dependența globală de combustibili fosili scade, vor trebui create economii noi, cu emisii reduse de carbon.
Scăderea producției și reducerea forței de muncă pot avea un impact economice major în statele cu combustibili fosili. De exemplu, Wyoming prognozează că va avea cu 29% mai puțini bani în fondul său general decât se aștepta în anii fiscali 2021-22. Alaska proiectează un deficit bugetar estimat la 18% în anul fiscal 2021.
Presupunând că producția de petrol și gaze ar putea să recupereze de la minimele exercițiului financiar 2020-2021, aceste state ar putea fi obligate să închidă decalajul de finanțare pentru următorii câțiva ani.
Din punct de vedere structural, experții și producătorii de cărbune au recunoscut că și cărbunele termic – tipul utilizat pentru producerea energiei electrice – este în continuu declin. Oficialii statului Wyoming au dat un semnal de alarmă cu privire la o industrie „asediată”, în paralel cu modalitățile de a menține producția de cărbune pe linia de plutire.
Este probabil ca aceste programe să necesite investiții financiare semnificative. Wyoming, Dakota de Nord și Oklahoma nu au datorii mari, așa că ar putea împrumuta sume mari pentru a finanța astfel de programe.
Alaska, Texas, New Mexico, Wyoming și Dakota de Nord au, de asemenea, fonduri suverane substanțiale – conturi de stat, finanțate din venituri din extracția resurselor naturale. Aceste fonduri ar putea contribui la salvare lor, dar numai dacă politicienii pot rezista presiunii de a folosi banii în scopuri populiste, cum ar fi plățile anuale către rezidenții statului din veniturile din petrol.
Alegerea pe care o vor face statele în timp ce navighează într-un peisaj energetic în schimbare rapidă nu va fi ușoară și, cu sigur, va avea implicații majore pentru comunitățile lor. Doar tranzițiile vor necesita investiții semnificative și un angajament profund al comunității. Doar astfel vor avea șansa de a construi economii durabile și ecologice, care pot ajuta aceste state să prospere în viitor.