Importanța gestionării eficiente a salariilor

În contextul economic actual, economiștii subliniază importanța gestionării eficiente a salariilor și a economiilor, mai ales pentru românii care își primesc veniturile pe cardul de debit.

Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, păstrarea sumelor mari în conturile curente poate avea consecințe negative, în special în fața inflației.

bani, portofel, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce este riscant să ținem banii de salariu pe cardul de debit?

Dacă doriți să economisiți, este recomandat să transferați salariul din contul de debit către opțiuni mai avantajoase, precum depozitele bancare sau titlurile de stat, care pot oferi dobândă.

Banii lăsați în contul curent fără dobândă își pot pierde valoarea în timp din cauza inflației.

Negrescu sugerează ca, odată ce banii ajung pe card, să facem un calcul atent și să punem deoparte o sumă, chiar dacă nu avem mari resurse financiare.

„În esență, dacă nu ai bani să faci economii, cel mai bine ar fi ca atunci când primești banii pe card, din salariu sau din orice altă sursă de venit, să-i calculezi cu foarte mare atenție, să pui niște bani deoparte, indiferent dacă ai sau n-ai de unde”, susține Adrian Negrescu, analist economic, pentru Antena 3 CNN.

Cash-ul rămâne o opțiune viabilă pentru toată lumea

În România, metoda plăților cash este încă prevalentă, mai ales în zonele unde opțiunile de plată electronică sunt limitate.

Mulți comercianți din mediul rural sau din orașele mici nu acceptă plăți cu cardul, iar economiștii recomandă să avem mereu o rezervă de numerar pentru situații neprevăzute.

Negrescu sugerează să retragem un minim de 500 de lei de la bancomat, pentru a ne asigura că putem efectua plăți în diverse circumstanțe.

„Mai este o variantă: dacă ai un venit sigur, dacă ai un salariu sigur, cred că varianta bună ar fi să-ți faci un card de cumpărături, un fel de card de credit cu dobândă zero, cu care să plătești atunci când trebuie, la timp, în așa fel încât să nu prinzi dobândă”, mai explică Adrian Negrescu.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Cardurile de cumpărături: o alternativă inteligentă

O altă soluție propusă de experți este utilizarea unui card de cumpărături, similar unui card de credit cu dobândă zero. Aceasta permite utilizatorului să plătească la timp și să evite acumularea de dobândă.

Conform datelor, doar 20% din populație utilizează cardul pentru plăți, iar în mediul rural, proporția magazinelor care nu folosesc plățile electronice este de 30%-40% în unele localități. Aceste statistici evidențiază nevoia de a rămâne conectați la opțiunile de plată tradiționale.

„În România, doar 20% din populație folosește cardul și mai mult decât atât, în mediul rural, mai ales în orașele mici, cam 30%-40% dintre magazine nu folosesc plățile electronice”, a completat Adrian Negrescu, pentru sursa citată.

bani, pensii
SURSĂ FOTO: Dreamstime