Mulți români urează „Sărbători fericite” cu ocazia Paștelui, însă nu mulți știu că nu ar trebui să facem acest lucru. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, spune că este păcat să facem o astfel de urare în perioada Sărbătorilor Pascale.
Acesta a mai spus că în loc de „Sărbători fericite”, atunci când facem o urare, trebuie să spunem „Hristos a înviat”.
„Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului. Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!”, scrie Preafințitul Ambrozie.
Invidia și dușmăniile trebuie ținute la depărtare
Episcopul Giurgiului a mai spus că ar trebui să lăsăm la o parte invidia, dușmăniile și ura, la fel și vorbele rele. De asemenea, creștinii trebuie să ierte și să se împace cu cei cu care sunt certați.
„Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu”, se arată în Pastorala de Paște, scrisă de episcopul Giurgiului, anul trecut.
Cuvintele Preasfințitului sunt împărtășite și de un profesor universitar
Profesorul Adrian Papahagi a avertizat anterior cu privire la formularea „Paște fericit”. Acesta a mai spus că ar trebui ca oamenii să evite neopăgânismul kitsch.
„Evitaţi neopăgânismul kitsch: copilaşi, iepuraşi, ouşoare roşioare, mieluşei, apusuri spectaculoase”, a precizat acesta, anul trecut.
Tot atunci, universitarul a mai spus că formularea „Paște fericit” ar trebui folosită doar dacă ne adresăm unui vițel. Așadar, el a reiterat că nu trebuie să folosim deloc această formulare. În cazul în care nu avem inspirație să facem un mesaj original, profesorul Adrian Papahagi spune că trebuie să ne limităm la „Hristos a înviat”.
„Nu folosiţi niciodată urarea “Paşte fericit”, decât dacă vă adresaţi unui viţel, care are tot dreptul să pască fericit! Nu folosiţi formule lemnoase scrise de alţii! Dacă nu aveţi inspiraţie pentru a compune un text care să nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greşeli de scriere, limitaţi-vă la clasicul “Hristos a înviat”, mai spune Adrian Papahagi.