Printre standurile pline de gadgeturi de la cel mai mare târg de tehnologie al anului, CES 2014, îşi fac loc şi producători de software care prezintă lucruri revoluţionare, în special în domeniul autentificării.
Companiile de software fac paşi importanţi în direcţia creări unor sisteme de autentificare care vor duce la dispariţia parolelor. Una dintre aceste companii este Agnition. Firma prezintă la CES 2014 un sistem de autentificare bazat pe voce. Astfel, poţi spune oricui parola ta fără ca persoana respectivă să poată să îţi acceseze PC-ul sau tableta, deoarece nu pot imita vocea ta. Sistemul celor de la Agnition poate fi păcălit de cu ajutorul unor programe speciale, dar acest lucru presupune ca tu să spui parola de mai multe ori. Altfel, dacă cuvântul sau fraza spusă de tine este identică, lucru pe care niciun om nu îl poate face, atunci sistemul îşi dă seama că nu eşti tu cel care încearcă să se autentifice.
Alte companii prezintă sisteme care presupun autentificarea prin intermediul amprentelor, cititoare cu ultrasunete sau scanere pentru iris. Apple a introdus deja pe cel mai performant telefon al său, iPhone 5S, un cititor de amprente care poate fi folosit pentru deblocarea smartphone-ului sau pentru achiziţii de pe iTunes, iar Samsung ar putea echipa viitorul Galaxy 5S cu o tehnologie de scanare a irisului.
La nivel global, companii precum Google, PayPal, Microsoft şi MasterCard au creat o alianţă denumită FIDO (Fast Identity Online) care are ca scop crearea unui standard care să reducă dependenţa de parole considerate drept un punct slab în securitatea web. Username-urile si parolele stau la baza majoritatea serviciilor online, însă acestea sunt uşor de interceptat. Experţii în securitatea computer au avertizat de mult cu privire la punctele slabe ale parolelor, cum ar fi parolele uşor de ghicit şi persoanele care le folosesc pe multiple servicii online. Tehnologia de înlocuire a parolelor trebuie să fie atât eficientă, cât şi simplă pentru utilizatori.