La începutul pandemiei de coronavirus, pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății scria că virusul nu se poate lua de la om la om, motiv pentru care unele persoane au renunțat în a mai avea încredere în informațiile oferite de OMS.
În acest context, profesorul Alexandru Rafila vine și explică motivul pentru care oamenii nu trebuie să scoată de pe lista surselor sigure, OMS. Reprezentantul României la OMS a declarat că ceea ce au declarat experții în trecut se reactualizează pe baza noilor studii care apar despre coronavirus.
”Noi nu am cunoscut de la început toate caracteristicile acestei infecții, toate caracteristicile legate de acest virus, cum putem să prevenim mai bine infecția, dacă masca este utilă sau mai puțin utilă.”, a spus profesorul Alexandru Rafila.
Se dorește decredibilizarea instituției
Rafila subliniază că au existat caracteristici ale coronavirusului pe care OMS nu le-a avut de la început. Acesta a mai menționat că cei care vin și dau exemple despre ceea ce notat OMS în luna ianuarie sau februarie sunt persoane care doresc doar decredibilizarea instituției.
”Persoanele care vin și pun în antiteză informațiile din luna ianuarie sau februarie cu alte informații din luna iunie sau iulie cred că nu vor să obțină altceva decât o decredibilizare a OMS mai degrabă decât o studiere exactă a modului în care a evoluat comunicarea. Sperăm în transparența alcătuirii echipei care va audita OMS pentru a vedea dacă a răspuns conform statutului pe care îl are”, este mesajul profesorului Alexandru Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila a mai spus că oameni pot să își facă de pe site-ul OMS o actualizare a informațiilor pe care le aveau înainte. Acesta a mai spus că mai există alte două site-uri bune pentru informare cu privire la evoluția COVID-19. Acestea sunt site-ul ECDC, al Centrului European de Control al Bolilor și site-ul CDC, cel al Centrului de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii.
Sursa foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepelita