Primul și cel mai mare client pare să fie China, care însă vine la pachet cu niște condiții, după cum explică fostul ministru de Externe al României, istoricul Adrian Cioroianu.

„Chinezilor nu le place să depindă de furnizori. Ei au o cotă în orice. De la siliciu până la energie, să știți că au o cotă pe care o dau oricărui partener.

N-o să ajungi niciodată să ai 30% din cota de furnizare pentru că atunci devii o vulnerabilitate pentru ei, dacă tu peste noapte crești prețul, de exemplu. Deci chinezii nu sunt ușor de fraierit.

Mă aștept să obțină gaze la prețuri favorizante pentru ei, dar nu vor lua cantități nelimitate. N-o să lase niciodată Rusia să fie dominantă pe piața energiei”, consideră fostul șef al diplomației române.

Vladimir Putin vrea să-și țină Europa aproape

„Să știți că Rusia nu câștigă din gaze, cât câștigă din petrol de fapt. Gazele sunt un derivat în toată povestea lor. Petrolul e ceea ce îi interesează.

Iar pe această piață a petrolului, să știți că Europa e mult mai importantă decât bănuiți pentru petrolul rusesc de care bugetul Rusiei depinde.

Acum, sigur, a crescut prețul atât de mult încât, teoretic, sunt avantajați. Dar cine sunt clienții, dacă europenii ies din cursă?”, se întreabă Adrian Cioroianu.

Schimbările climatice, șansa Europei la independență energetică

„Niciodată nu a fost Europa unită sau mai unită decât acum. Singura lume capabilă să rupă pisica este tot Europa. Și în momentul de față noi așteptăm la o rupere a pisicii în două.

Comisia Europeană a spus că reducem cu 15% consumul. O să spui că nu respectă toți. Astea sunt decizii care din momentul în care se iau nu o să se mai revină asupra lor.

Pentru că într-adevăr există această obsesie, bazată probabil pe informații din care nu toate sunt publice, referitoare la schimbările climatice”, este de părere istoricul, care susține că încălzirea globală va schimba total paradigma economică mondială.

Urmăriți întreaga ediție în podcastul „România lui Cristache” pe canalul de YouTube EVZ Capital.