Motivul pentru care te trezeşti brusc din somn în fiecare noapte. Cum scapi de această problemă

somn

SURSA FOTO: Dreamstime

Un fenomen destul de frecvent al zilelelor noastre este trezirea, noaptea, în jurul aceleiași ore, fie la ora 3, fie 4. Numeroase publicații și studii au dezbătut acest subiect. Sleep Foundation susține că aproximativ 35% dintre oameni se trezesc la aceeași oră în fiecare noapte.

Conform fundației, această „trezire frecventă nocturnă apare adesea alături de tulburări fizice și mentale”. Uneori poate indica o tulburare de somn mai gravă sau o problemă de sănătate, potrivit Huffington Post.

De ce mă trezesc la aceeași oră în fiecare noapte?

Dacă v-ați confruntat cu unele probleme de somn, ați aflat că există „ritmul circadian”. Se referă la modul în care ceasul corporal intern reglează lucruri precum metabolismul și modelul de somn și poate fi afectat de factori de mediu, cum ar fi lumina și întunericul. Ritmul circadian îi împinge pe unii oameni să se trezească la astfel de ore.

„O explicație, probabilă, pentru faptul că te trezești la aceeași oră în fiecare noapte este că te culci la aceeași oră și apoi, la aceeași oră în fiecare noapte ajungi la un stadiu ușor de somn”, spune Annesa Das, șefa Programului de Medicină a Somnului de la Universitatea de Stat din Ohio.

Dar The Sleep Foundation subliniază că, adesea, tiparul obișnuit de somn poate fi afectat de mediul extern. „Combinat cu aceste ritmuri existente, există și alți factori care determină oamenii să se trezească noaptea, ducând la trezirea regulată la aceeași oră”, spun experții fundației.

Factorii care ar putea cauza o trezire, în mod constant, la 4 dimineața includ:

  • Stres, anxietate și depresie
  • Reflux acid
  • Hormoni și niveluri ridicate de glucoză din sânge
  • Sarcina
  • Apnee în somn
  • Menopauza
  • Orele de culcare inconsecvente
  • Fumatul
  • Cofeina
  • Anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, antidepresivele și diureticele
  • Îmbătrânirea

Este, totuși, normal să ne trezim la 3 sau 4 dimineața?

Experții susțin că, pe măsură ce îmbătrânim, tiparele noastre de somn se schimbă foarte mult. În general, spune medicul Stephanie Romiszewski, multe probleme temporare de somn sunt de obicei „normale”, mai ales dacă ne confruntăm cu o serie de probleme de viață în același timp.

”Vom avea întotdeauna probleme de somn când anumite lucruri din viața noastră se schimbă radical sau când suntem expuși unui stres foarte mare. Putem să avem probleme de somn și când trecem prin momente fericite. Creierul nostru încearcă doar să se adapteze”, explică ea.

Ce ar trebui să facem

Sleep Foundation recomandă să facem schimbări în stilul de viață, cum ar fi să nu ne mai uităm la telefon înainte de culcare, să facem mișcare, zilnic, să fixăm o oră exactă de culcare și să renunțăm la cofeină, dacă se poate după ora 18. Dar dacă aceste schimbări nu funcționează și trezirea la aceeași oră în fiecare noapte ne afectează în mod semnificativ somnul, ar putea fi timpul să apelăm la medic.

„Dacă te trezești la aceeași oră de cel puțin trei ori pe săptămână și asta continuă timp de cel puțin trei luni, ducând la imposibilitatea de a funcționa corect în timpul zilei, atunci este vorba de insomnie cronică”, spune dr. Das.

De aceea, este bine să păstrați un jurnal de somn pentru a înregistra calitatea și cantitatea somnului și să împărtășiți aceste informații cu medicul.