Drepturile minorităților, problema invocată de Viktor Orban
Premierul maghiar Viktor Orban nu se înțelege deloc cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Conform declarațiilor ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, răspunsul Ucrainei la un document în 11 puncte prezentat de Ungaria referitor la drepturile minorităților naționale nu contribuie la apropierea restabilirii drepturilor minorității maghiare din Ucraina la nivelul existent în anul 2015.
Potrivit agenției MTI, Szijjarto a precizat că acest document a fost transmis omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul unei întâlniri avute la sfârșitul lunii ianuarie. Scopul acestei întâlniri a fost, printre altele, pregătirea unui summit între premierul ungar Viktor Orban și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Nu am cerut niciun tratament special, ci doar restabilirea drepturilor dobândite de (etnicii) maghiari”, a spus marţi ministrul Szijjarto, vorbind la o conferinţă de presă.
El a deplâns faptul că răspunsul Kievului „nu conţine niciun progres la acest capitol”. Și a anunţat că Ungaria va comunica miercuri oficial Ucrainei răspunsul său în urma celui primit.
„Atât timp cât Ucraina nu adoptă legislaţia care să restabilească drepturile minorităţii naţionale ungare, Ungaria nu vede nicio oportunitate pentru o întâlnire la nivel înalt” între premierul Orban şi preşedintele Zelenski, a mai afirmat Szijjarto.
De la începutul războiului declanșat de invazia rusă în Ucraina, Viktor Orban și Zelenski nu au avut nicio întâlnire. Relațiile dintre Kiev și Budapesta sunt tensionate. Guvernul ungar acuză încălcarea drepturilor minorității maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relații au devenit și mai tensionate după ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Kiev. Și a avertizat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în niciun for internațional până când drepturile minorității maghiare nu vor fi restabilite.
Conform guvernului ungar, mulți etnici maghiari din Ucraina care s-au înrolat în armata ucraineană au pierit în luptă. În iunie 2022, Rusia a transferat către Ungaria 11 prizonieri de război ucraineni de etnie maghiară, o înțelegere între Budapesta și Moscova care a provocat nemulțumire în Kiev.
Ungaria a dat undă verde intrării Suediei în NATO
Marți, administrația din Budapesta a comunicat că Tamas Sulyok, noul președinte al Ungariei, a semnat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO.
În data de 26 februarie, Parlamentul ungar a votat în favoarea admiterii Suediei în cadrul Alianței. Astfel, a fost eliminată ultima piedică în calea demersului suedez. Această decizie deschide calea pentru Suedia în NATO. Statul și-a menținut neutralitatea în timpul ambelor războaie mondiale și în perioada Războiului Rece.
După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, guvernul de la Stockholm a abandonat politica sa de neutralitate și de nealiniere.
Deputații unguri au amânat ratificarea timp de câteva luni. Totuși, ei au dat undă verde extinderii NATO după o vizită a premierului suedez, Ulf Kristofferson, în Budapesta. În timpul acestei vizite, a fost încheiat un acord bilateral privind achiziționarea de avioane de către Ungaria.