Motivul pentru care Viorel Hrebenciuc a efectuat doar o treime din pedeapsă. Ce le-a spus, de fapt, judecătorilor
Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la trei ani de închisoare în dosarele Romsilva și Giga TV, însă nu a ispășit toată pedeapsa. Fostul politician a ieșit din închisoare pe data de 6 iulie 2022, el executând doar o treime din pedeapsa stabilită, asta deși Judecătoria Sectorului 4 i-a respins în primă fază cererea de eliberare.
Tribunalul Ilfov și-a motivat decizia de a-i permite lui Victor Hrebenciuc să iasă mai devreme din închisoare și spune că „atitudinea condamnatului faţă de procesul muncii pe tot parcursul executării pedepsei a fost una echilibrată – 12 zile câştigate. Stăruinţa în muncă pe timpul executării pedepsei exprimă capacitatea condamnatului de a-şi asigura existenţa în mod cinstit în stare de libertate. (…) Executarea pedepsei a început la data de 14.09.2021 şi urmează să expire la termen la data de 19.12.2023, iar pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracţia de 1/3 din pedeapsă, respectiv 365 zile de închisoare”.
„Comisia a constatat sub acest ultim aspect că deţinutul a executat, de la 14.09.2021 până la 14.04.2022, un număr total de 494 zile, dintre care 213 zile efectiv executate, 12 zile câștigate prin muncă și 269 zile arest preventiv, din care 24 zile conform Legii 169/2017 (n.r. – condiții improprii de detenție)”, mai arată Tribunalul Ilfov.
Decizia Judecătoriei Sectorului 4 nu are niciun temei
De asemenea, Tribunalul Ilfov mai spune că decizia Judecătoriei Sectorului 4 nu are niciun temei și că este parțial nelegală.
„Consideră că sentinţa penală pronunţată de Judecătoria Sector 4 ca fiind netemeinică şi parţial nelegală, având în vedere că instanţa induce un dublu standard, deşi apreciază corect cu privire la temeiul juridic sub care s-a judecat cererea petentului, cât şi cu privire la comportamentul şi stăruinţa petentului, ca fiind conforme, reţine, în schimb, în mod contradictoriu, că petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, astfel atitudinea echilibrată devine insuficientă în raport cu participarea la programe şi activităţi educative şi de asistenţă psiho-socială. Apreciază exprimarea judecătorului de la instanţa de fond ca fiind nefericită atunci când a menţionat: „chiar şi dânsul trebuie să facă dovada temeinică a îndreptării comportamentului în raport de valorile sociale şi morale protejate de lege”, mai arată Tribunalul Ilfov.
Motivul pentru care Viorel Hrebenciuc a fost eliberat mai devreme
Fostul politician le-a spus judecătorilor că este îngrijorat ca în perioada în care își ispășește pedeapsa să nu aibă probleme cu aparatul pe care îl are la inimă, asta putând fi supravegheat doar de către medicul care l-a instalat.
„(…)Cu privire la dosarul său medical, arată că are instalat un defibrilator la inimă, ce nu poate fi supravegheat decât de medicul care l-a instalat, ori în cazul în care acesta ar avea probleme de funcţionare, în maxim o oră ar trebui să ajungă la medic.
Arată ca pe întreagă perioadă petrecută în penitenciar a fost înspăimântat de faptul că se poate întâmpla ceva cu defibrilatorul şi cu siguranţă că într-o oră nu ar putea ajunge la medicul său”, arată instanța.