Luni, cei de la Romsilva au anunţat că unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România, cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, judeţul Caraş-Severin, s-a prăbuşit.

Cascada “s-a prăbușit astăzi din cauze naturale. Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate”, au scris cei de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pe Facebook.

Un activist de mediu acuză Romsilva de minciună. Apa ar fi fost deviată pentru o păstrăvărie

Un activist de mediu şi ghid turistic, Mircea Jumanca, spune că acesta nu este adevărul: el afirmă că prăbuşirea a venit ca urmare a intervenţiei omului în circuitul apei.

Mai mult, bărbatul afirmă că incidentul nefericit de luni nu vine ca o surpriză, în ultimii doi ani fiind observate fisuri în corpul cascadei.

“Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat Mircea Jumanca pentru Deutsche Welle.

Reacţia Romsilva la acuzaţiile lui Mircea Jumanca

“Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și „activist de mediu”.

Acesta a lansat informația FALSĂ că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.Care este adevărul?

Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei.

Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului.”

Preşedintele CJ Caraş-Severin: Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, se declară şocat de cele întâmplate: “Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru”.

“Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat, luni, preşedintele CJ Caraş-Severin, potrivit News.ro.

Sursa foto: planiada.ro