Rareori convingerile economice ale conceptului de ”sumă zero” și ale ”țapului ispășitor” au provocat un asemenea carnagiu economic într-un interval de timp atât de scurt, ca în intervalul de la „Ziua Eliberării”, așa cum a fost denumită de Donald Trump, scrie Reiner Zitelmann în articolul publicat de Cityam.

Redăm mai jos principalele idei al textului:

Conceptul de ”sumă zero” este baza politicii tarifare a lui Trump.

Ce este conceptul de „sumă zero”

Adesea, acest tip de concept este legat de formula „țapului ispășitor”, prin care politicienii își pun propriile probleme interne pe seama altor țări. Este ceva frecvent în țări precum Rusia, Venezuela, Cuba, Coreea de Nord și Iran, unde conducătorii atribuie problemele țărilor lor sancțiunilor impuse de Occident. În mod similar, multe națiuni africane dau vina pe colonialism pentru că azi sunt cele mai sărace țări din lume.

Donald Trump a manifestat un model de schimbare a convingerilor politice de-a lungul vieții. La începutul anilor 1990, el susține inversarea reducerilor impozitelor decise de Ronald Reagan și creșterea cotei maxime de impozitare între 50 și 60 la sută.

În perioada în care a fost candidat pentru „Partidul Reformei”, Trump a susținut politicile asociate în mod obișnuit cu stânga politică, inclusiv o taxă unică pentru asigurările de sănătate universale, finanțate de angajator.

Alte țări sunt de vină

În ciuda balansului din convingerile politice ale lui Trump, una dintre puținele sale constante este că alte țări sunt de vină pentru problemele cu care se confruntă Statele Unite.

În anii 1980, el a criticat Japonia pentru deficitul comercial al SUA, acuzându-o de practici comerciale neloiale și de inundarea Statelor Unite cu automobile. Apoi a rezonat cu opiniile economistului Peter Navarro, care, în cartea sa, ”Death by China”, i-a învinuit pe chinezi pentru problemele din SUA.

Navarro a devenit consilierul comercial al lui Trump, dar, după dezastrul cauzat de tarifele recomandate de Navarro, a intrat pe linie moartă.

O idee absurdă

Economistul american Mark Skousen a respins afirmațiile lui Trump, conform cărora Statele Unite sunt exploatate de alte țări, catalogându-le drept absurde. Ca răspuns la criticile conform cărora SUA „au suferit din cauza abuzului” comerțului neloial, Skousen subliniază că 8 dintre cele mai bogate 10 companii din lume sunt americane.

Trump s-a plâns în mod repetat că există mai multe mașini nemțești în SUA, decât mașini americane în Germania, declarând: ”Când mergi pe Fifth Avenue, toată lumea are un Mercedes-Benz în fața casei. Câte mașini Chevrolet vezi în Germania? Nu prea multe, poate deloc, nu vezi nimic acolo, este o stradă cu sens unic”.

Donald Trump nu ia în considerare posibilitatea ca oamenii să creadă că Mercedes face mașini mai bune decât Chevrolet. În schimb, consideră că este nedrept că americanii cumpără mai multe mașini nemțești, decât invers.

Donald Trump a spus în repetate rânduri că termenul „taxe” este cel mai frumos cuvânt din dicționar, ceea ce este la fel de absurd. Acum, singura speranță est că logica piețelor și a realităților economice va continua, pas cu pas, să-l forțeze pe Trump să acționeze împotriva convingerilor sale, așa cum s-a întâmplat deja în ultimele săptămâni, când a anunțat mai multe excepții de la măsurile pe care le-a dezvăluit de „Ziua Eliberării”.