Papa Benedict al XVI-lea a fost primul papă din epoca modernă care a demisionat
Papa Benedict al XVI-lea, decedat pe data de 31 decembrie 2022, a fost primul papă din epoca modernă care a renunțat la pontificat. Acesta „nu a regretat nici măcar un singur minut” decizia de a renunța la conducerea Bisericii Catalice, decizie care „a venit ca un trăsnet din senin” pentru comunitatea creștinilor catolici, după cum spunea cardinalul de atunci Angelo Sodano, pe data de 11 februarie 2013.
„Văd în fiecare zi că a fost un lucru corect. A fost ceva la care m-am gândit de mult timp și despre care am vorbit cu Domnul de mult timp”, i-a mărturisit Papa Benedict al XVI-lea jurnalistului Peter Seewald, care i-a fost amic ani de zile, în 2013, când și-a anunțat demisia.
„De aceea, în momentul anunțului, am subliniat că am acționat liber, nu se poate pleca dacă este vorba de o fugă. Nu trebuie să cedezi la presiuni. Poți pleca doar dacă nimeni nu cere acest lucru, iar în cazul meu nimeni nu a cerut acest lucru. Nimeni. A fost o surpriză absolută pentru toată lumea”, a adăugat fostul papă, relatează agenția italiană de presă ANSA.
Potrivit sursei citate anterior, după ce Papa Benedict al XVI-lea a renunțat la conducerea Bisericii Catolice, Papa Francisc a declarat de mai multe ori că nu intenționează să demisioneze, dar totuși „ușa este deschisă”, ceea ce înseamnă că demisia unui suveran pontif nu va mai fi niciodată un lucru excepțional.
Anumite persoane cred că Papa Benedict al XVI-lea a demisionat din cauza scandalului Vatileaks
Papa Benedict al XVI-lea a explicat de la bun început ca și-a dat demisia din cauza dificultății de a-și îndeplini atribuțiile, având în vedere vârsta înaintată, dar și din cauza „ingravescentem aetatem”. În ciuda acestui fapt, în presa internațională au apărut tot felul de speculații despre demisia sa.
În prezent, încă mai există persoane care susțin că demisia sa a fost o fugă în fața unei situații de neguvernat, declanșată de scandalul Vatileaks, în timp ce alte persoane cred că fostul papă nu a putut suporta greutatea scandalului de pedofilie, o chestiune în legătură cu care a lansat un proces de transparență fără întoarcere.
În ciuda acestui fapt, Papa Francisc a definit întotdeauna acea demisie ca fiind „un act de guvernare, ultimul act de guvernare” al Papei Benedict. De asemenea, purtătorul de cuvânt istoric al lui Benedict al XVI-lea, părintele Federico Lombardi, a explicat că demisia lui a fost „o alegere care a marcat și va continua să marcheze epocile viitoare ale Bisericii”.
„Este o deschidere a unei căi, să spunem a unei posibilități, care, așa cum bine a spus Benedict al XVI-lea, tocmai în motivația renunțării sale, este legată și de vremurile pe care le trăim”, a declarat părintele Federico Lombardi, potrivit sursei citate anterior.
„Scandalul Vatileaks” se referă la scurgerile de informații de la Vatican, care au început în 2012, dezvăluind corupția de acolo. O investigație internă a Vaticanului a scos la iveală șantajul clerului homosexual de către persoane din afara Bisericii Catolice.
Un jurnalist italian, numit Gianluigi Nuzzi, a publicat scrisori ale Arhiepiscopului Carlo Maria Viganò în care a dezvăluit corupția care a determinat Sfântul Scaun să plătească prețuri mai mari pentru contracte. În lunile următoare, situația s-a intensificat pe măsură ce documente au fost scurse de jurnaliștii italieni, dezvăluind lupte pentru putere în interiorul Vaticanului din cauza eforturilor sale de a implementa o mai mare transparență financiară și de a respecta normele internaționale de combatere a spălării banilor.
La începutul anului 2012, o scrisoare anonimă a ocupat prima pagină a ziarelor din Italia, deoarece Papa Benedict al XVI-lea era amenințat cu moartea. În luna mai a acelui an, jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi a publicat o carte intitulată „Sfinția Sa: Documentele secrete ale lui Benedict al XVI-lea”, formată din scrisori confidențiale și memorii între Papa Benedict și secretarul său personal, o carte care dezvăluie detalii despre finanțele personale ale fostului papă și include povești despre mită făcută pentru a-i procura o audiență.