Motivul real pentru care Iohannis a renunțat la șefia NATO: Soarta mea politică…

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

În cadrul Summitului NATO desfășurat la Washington, președintele Klaus Iohannis a expus temele principale discutate. El a avertizat totodată că "statele NATO trebuie să fie pregătite să se apere".

Klaus Iohannis avertizează de la Summitul NATO că statele NATO trebuie să fie pregătite de apărare

Klaus Iohannis a explicat discuțiile care au avut loc în cadrul Summitului NATO, avertizând că Rusia reprezintă cel mai mare pericol pentru securitatea europeană și euroatlantică.

El a subliniat necesitatea ca statele NATO să fie pregătite să se apere. De asemenea, a evidențiat importanța strategică a regiunii Mării Negre.

„Rusia rămnâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană șiu euroatlantică. Statele NATO trebuie să fie pregătite să se apere. Pentru noi este esnțial ca regiunea Mării Negre să fie tratată ca de importanță strategică”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că România își aduce propria contribuție, menționând că a început deminarea în Marea Neagră împreună cu Turcia.

El a informat că securitatea unui aliat înseamnă securitatea tuturor și că România a făcut investiții semnificative pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.

„România își aduce propria contribuția. Am început cu Turcia deminarea în Marea Neagră. Securitatea unui aliat înseamnă securitatea tuturor. Am investit masiv pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene.

Aliații vor exprima solidaritatea cu aliații cărora le-a fost încălcat spațiul aerien. ne amintim de situațiile în care drone au căzut pe teritoriul național”, a transmis președintele statului.

Klaus Iohannis a subliniat importanța mobilității militare, precizând că România va participa la crearea unui coridor de mobilitate alături de Bulgaria și Grecia.

El a adăugat că se va finaliza constituirea unui comandament pentru forțele speciale în colaborare cu Bulgaria.

În plus, a exprimat dorința României pentru lansarea unei misiuni NATO în Ucraina.

„Am accentuat importanța mobilității militare. România se va alătura unui coridor de mobilitate alături de Bulgaria și Grecia. Vom definitiva crearea comandamentului pentru forțele speciale cu Bulgaria.

Ne dorim lansarea misiunii NATO în Ucraina. Acest angajament financiar va continua. Republica Moldova trebuie sprijinită să contracareze atacurile Rusiei.

Acest summit va fi mai mult decât unul anivarsar. Solicită o solidaritate mult mai puternică”, a mai spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a explicat de ce și-a retras candidatura pentru șefia NATO

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, prioritizând binele alianței în fața intereselor sale politice personale.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că au avut loc negocieri și discuții interesante, pe care le-a considerat foarte bune, deschise și informale.

”Au fost negocieri interesante, au fost discuţii pe care le-am purtat şi pe care le-aş clasifica ca foarte bune, foarte deschise, informale, au fost toate discuţiile unu la unu şi în final, am decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică şi, înainte să existe o concluzie finală generală, am decis în consecinţă să mă retrag din cursă, pentru a permite numirea unui secretar general NATO, înainte de acest Summit”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre candidatura sa pentru şefia NATO.

Șeful statului a subliniat că este important uneori să avem o viziune mai largă și să luăm decizii în consecință.

”Cred că este bine, câteodată, să vedem imaginea mai mare şi să acţionăm în consecinţă”, a mai spus şeful statului.