Câți dintre noi nu am adormit măcar o dată cu capul sprijinit pe marginea geamului unui avion? Este un obicei obișnuit, dar poate fi o idee proastă, potrivit unui însoțitor de bord care avertizează asupra acestei practici într-un videoclip postat pe TikTok.
De ce nu ar trebui să-ți sprijini capul de geamul unui avion?
După cum spune însoțitorul de bord Tommy Cimato, „nu știi câți oameni sau copii și-au șters mâinile sau alte lucruri pe acea fereastră”.
La fel ca suprafețele din apropierea ei, fereastra poate adăposti microbi, potrivit microbiologului Jason Tetro, scrie Reader s Digest.
Oamenii de știință știu că suprafețele cu atingere ridicată – punctele care intră în contact cu multe mâini – sunt puncte fierbinți pentru transmiterea germenilor în restaurante, băi publice și suprafețe din avioane.„În general, veți găsi microbi pe ceea ce numim suprafețe cu atingere ridicată sau zone care sunt atinse în mod repetat de mai multe persoane”, spune Wesley Long, profesor de microbiologie la centrul medical Houston Methodist.
Ce fel de germeni pot ajunge pe geamurile avionului?
Zona ferestrei unui avion poate fi un magnet pentru germeni precum Staphylococcus aureus, pe care unii dintre noi îi avem pe piele, dar și gripa A și alți viruși, care pot supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore, spune Karen Duus, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea Touro Nevada din Henderson.
Dacă dormi cu capul pe acel geam, s-ar putea să dai peste Staphylococcus aureus, rezistent la meticilină (MRSA). Acesta poate supraviețui aproximativ o săptămână pe tocul ferestrei, avertizează Tetro.
MRSA este rezistent la multe antibiotice. Deoarece fereastra „este o suprafață neporoasă – adică este dură și nu absoarbe lichide – orice bacterie care a fost transferată acolo poate ajunge pe piele și, eventual, în nas”, spune Tetro.
Care sunt șansele să vă îmbolnăviți
Depinde de mulți factori, inclusiv tipul și numărul de germeni cu care intrați în contact, sănătatea sistemului imunitar și starea pielii. Stafilococul sau alți agenți patogeni pot pătrunde ușor în piele, spune Duus. Nu te vor putea infecta decât dacă îți atingi fața și le transferi la ochi, nas sau gură, adaugă el.
O altă problemă: apariția unei infecții gastrointestinale urâte. „Există viruși, cum ar fi norovirusul sau cauzele bacteriene ale bolilor de origine alimentară, care pot fi găsite pe aceste suprafețe, mai ales dacă nu vă spălați pe mâini înainte de a mânca”, spune dr. Long.
Ștergeți suprafețele cu un șervețel dezinfectant și spălați-vă mâinile (sau folosiți dezinfectant pentru mâini) înainte de a mânca.
Cât de des sunt curățate suprafețele din avioane
Nu există legi federale sau internaționale care să dicteze cât de des trebuie dezinfectate suprafețele din interiorul avioanelor. Asta înseamnă că depinde de companiile aeriene să își creeze propriile protocoale. Majoritatea companiilor aeriene fac trei tipuri de curățare, spune Tetro.
Curățare de răspuns: o ștergere rapidă (în mod ideal, folosind un dezinfectant) între zboruri.
Curățare peste noapte: o curățare minuțioasă, care se face în fiecare noapte. „Uneori, lumina ultravioletă și pulverizatoarele electrostatice pot fi folosite pentru a îmbunătăți acoperirea activității antimicrobiene”, spune Tetro.
Curățare profundă: o curățare mai puțin frecventă și mai intensă, în timpul căreia scaunele sunt demontate și dezinfectate temeinic. Companiile aeriene vor face acest lucru pe baza unui program stabilit și dacă se întâmplă ceva grav la bord, care face ca aeronava să fie insalubră.
Ce alte obiceiuri ar trebui să eviți în avioane
Fereastra nu este singurul loc neigienic din avion. O investigație Canadian Broadcast Channel (CBC) a analizate suprafețele din 18 aeronave și a găsit E. coli, stafilococi și mucegai pe multe suprafețe plane cu atingere ridicată, inclusiv pe mesele și buzunarele scaunelor.