Motorola, cel mai mare producător de telefoane mobile din Statele Unite, a pierdut locul cinci în topul mondial al producătorilor de celulare, fiind depăşit de Research In Motion (RIM).

Motorola, compania care a lansat primul telefon mobil comercial, DynaTAC 8000x, şi care multă vreme s-a bătut cu Nokia pentru prima poziţie în topul celor mai mari producători de telefoane mobile din lume a pierdut a cincea poziţie în clasamentul mondial, locul său fiind luat de candienii de la RIM (BlackBerry), conform companiei de cercetare International Data Corp (IDC).

Ultima modificare în topul cinci mondial a avut loc în anul 2005, atunci când Sony Ericsson a luat locul celor de la BenQ Siemens.

Vânzările de terminale BlackBerry au crescut cu 45% în primele trei luni ale acestui an, iar RIM a înregistrat o cotă de piaţă de 3,6%, la fel ca Sony Ericsson, care ocupă locul patru la nivel mondial.

Compania Nokia a pierdut 2% din cota de piaţă, însă rămâne lider mondial cu 36,6%, fiind urmată  de Samsung – 21,8% şi LG – 9,2%.

În primul trimestru al acestui an au fost livrate 294,9 milioane de terminale, reprezentând o creştere de 22%, conform analiştilor IDC, care estimează o creştere de 11% pentru anul 2010.

SURSA: Blomberg