Dan Motreanu, despre „Mecanismul de stimulare a talentelor”

Dan Motreanu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care spune că un element important în promovarea „Mecanismului de stimulare a talentelor” este sprijinul PPE.

Potrivit lui, proiectul va ajuta la dezvoltarea României. Dan Motreanu spune că a fost implicat în elaborarea sa.

„Sprijinul din partea PPE s-a dovedit esențial pentru promovarea „Mecanismului de stimulare a talentelor”, un proiect în a cărui elaborare am fost implicat în Parlamentul European și care va ajuta la dezvoltarea României, spune el.

Acesta a mai precizat că a obținut, în Parlamentul European, votul pentru:

  • sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă
  • plecarea tinerilor
  • o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare

„Am obținut recent votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. A fost aprobat „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care am fost responsabil din partea grupului PPE”, continuă acesta.

Dan Motreanu
Dan Motreanu/SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

România, afectată de declinul demografic

Dan Motreanu a mai precizat pe rețelele de socializare că 82 de regiuni din 16 state sunt afectate de ”Capcana dezvoltării talentelor”. Mai precis, este vorba de aproape 30% din populația Uniunii Europene.

Omul politic mai spune că România este și ea afectată de declinul demografic. Concret, șapte din cele opt regiuni din țară se confruntă cu o astfel de problemă.

”Capcana dezvoltării talentelor” afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic”, spune el.

Finanțarea măsurilor care rezolvă provocările generate de declinul demografic

Acesta a mai precizat că proiectul este unul important și că are ca scop finanțarea unor măsuri prin care să fie rezolvate provocările generate de declinul demografic. Acesta se referă la provocări precum:

  • îmbătrânirea populației și plecarea tinerilor
  • scăderea forței de muncă
  • ponderea mică a persoanelor cu studii din anumite regiuni
  • decalajul tot mai accentuat dintre zonele urbane și cele rurale

”Este un proiect extrem de important care urmărește finanțarea unor politici, măsuri prin care Uniunea Europeană să răspundă provocărilor generate de declinul demografic, cum ar fi îmbătrânirea populației și plecarea tinerilor, scăderea forței de muncă, ponderea mică a persoanelor cu studii din anumite regiuni, precum si decalajul tot mai accentuat dintre zonele urbane și cele rurale”, continuă acesta.

Așadar, țările membre ale blocului comunitar vor fi susținute cu ajutorul instrumentului de sprijin tehnic (IST). Astfel, ele vor putea pune în aplicare aceste reforme.

În acest fel, mai spune Dan Motreanu, vor fi abordate mai multe probleme, precum:

  • cea a reducerii populației în vârstă de muncă
  • cea a lipsei de competențe necesare

De altfel, instrumentul de sprijin tehnic va ajuta și pentru a răspunde nevoilor pieței locale.

”Țările UE vor fi susținute, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale”, continuă el.

Grupul PPE
Grupul PPE

Asistență tehnică personalizată

În mesajul publicat pe rețelele de socializare, acesta a mai spus că Grupul politic oferă sprijin în solicitarea făcută de el cu privire la asistența tehnică personalizată. Mai precis, aceasta va fi extinsă la toate cele 46 de regiuni.

Totuși, ea se va aplica și la cele 36 de regiuni care se confrunta cu astfel de probleme în viitor.

”În calitate de responsabil PPE pe acest dosar, am primit sprijinul Grupului politic în solicitarea mea ca asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni europene care se confruntă cu aceste probleme, cât și celor 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu aceste probleme în viitor”, spune Dan Motreanu.

Nu în ultimul rând, acesta a mai precizat că PPE i-a susținut propunerea ca bugetul UE pest 2027 să includă și un fond UE special pentru problema exodului creierelor. Propunerea a fost lansată Comisiei Europene.

”Totodată, PPE mi-a susținut propunerea lansată Comisiei Europene ca bugetul UE post 2027 să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor”, a fost mesajul acestuia.