Motreanu: Solicităm Consiliului să accelereze procesul de convergenţă al plăţilor directe din cadrul Politicii Agricole
,,Am votat astăzi o rezoluţie a Parlamentului European referitoare la asigurarea securităţii alimentare şi a rezilienţei pe termen lung a agriculturii UE.
Împreună cu europarlamentarii români, în ultimele zile, am depus eforturi pentru depunerea şi adoptarea unui amendament prin care solicităm Consiliului să accelereze procesul de convergenţă al plăţilor directe din cadrul Politicii Agricole Comune, în cadrul revizuirii bugetului Uniunii 2021-2027”, a scris, miercuri, pe Facebook, Dan Motreanu.
Acesta afirmă că, în acest fel, ar urma să se elimine mai repede diferenţele existente între sumele primite de fermierii din statele membre, iar sumele acordate fermierilor români – din bugetul Uniunii – să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei.
,,Amendamentul a fost adoptat cu 333 voturi pentru, 241 împotriva si 41 abţineri. Este evident faptul că atât subvenţiile pe hectar, care sunt mai mici pentru fermierii din România, cât şi efectele economice devastatoare generate de multiplele crize din ultima perioadă precum creşterea inflaţiei şi a preţurilor la carburant, furaje şi îngrăşăminte şi influxul necontrolat de cereale la preţuri scăzute din Ucraina, au afectat drastic competitivitatea fermierilor români pe piaţa internă, iar această situaţie trebuie corectată numaidecât”, a mai transmis liberalul.
Agricultorii solicită Guvernului suplimentarea despăgubirilor pentru culturile distruse de secetă
Agricultorii critică Guvernul pentru reducerea despăgubirilor alocate pentru culturile de primăvară distruse de secetă în 2022. Aceștia solicită de urgență suplimentarea fondurilor alocate pentru culturile distruse de secetă, care ajung în unele cazuri și la 100%.
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) consideră inacceptabilă reducerea substanţială a sumei totale alocate despăgubirilor pentru culturile de primăvară distruse de secetă în 2022, la 300 milioane de lei, comparativ cu necesarul estimat la 869,6 milioane lei, având în vedere că forma finală a actului normativ a suferit modificări majore faţă de proiectul supus consultării publice.
„Considerăm inacceptabilă reducerea substanţială a sumei totale alocate acestei scheme de ajutor, la 300 milioane de lei, comparativ cu suma necesară, estimată la 869,6 milioane lei.
Ajutorul de stat acordat sub formă de grant pe hectar, în cuantum maxim de 335 de lei, dramatic diminuat faţă de cel stabilit iniţial de 1.000 de lei/ha, nu doar că este insuficient, dar pare chiar derizoriu în încercarea de a acoperi efectele devastatoare pe care seceta le-a avut asupra culturilor de primăvară si asupra afacerilor agricole în 2022, cu efecte care s-au repercutat în anul curent şi care se adaugă la numeroase alte provocări, precum escaladarea necontrolată a costurilor de producţie şi prăbuşirea preţurilor produselor agricole.
Diminuarea sumei efective pe care o primeşte fermierul, prin raportarea la o formulă care îl dezavantajează şi care implică aplicarea coeficientului de daună de două ori, determină ineficienţa acestui act normativ care, în această formă, nu-şi poate atinge scopul de a servi drept plasă de siguranţă producătorilor afectaţi”, au transmis, într-o scrisoare deschisă către Guvernul României, reprezentanţii organizaţiei.