FRAI pregăteşte pentru acest an cel puţin trei tranzacţii importante. Vor fi printre ultimele sale exit-uri înainte de apropiata transformare a sa în fundaţie. Horia Manda, vicepreşedintele FRAI, pare să fie genul de manager care nu renunţă uşor la ţinuta de business. Cum este mereu între două şedinţe sau între două (sau mai multe) întâlniri de afaceri, gesturile şi modul în care se exprimă au fost „setate“ astfel încât să eficientizeze fiecare clipă.
FRAI pregăteşte pentru acest an cel puţin trei tranzacţii importante. Vor fi printre ultimele sale exit-uri înainte de apropiata transformare a sa în fundaţie.
Horia Manda, vicepreşedintele FRAI, pare să fie genul de manager care nu renunţă uşor la ţinuta de business. Cum este mereu între două şedinţe sau între două (sau mai multe) întâlniri de afaceri, gesturile şi modul în care se exprimă au fost „setate“ astfel încât să eficientizeze fiecare clipă. „Time is money“ reprezintă, probabil, pentru mulţi, o expresie-şablon. Nu şi pentru Horia Manda. S-a obişnuit să vorbească repede, la obiect şi cadenţat. Spune că anul acesta este unul extrem de important pentru echipa de management a FRAI, care administrează în prezent două fonduri de investiţii, FRAI şi Balkan Accession Fund. „Cel puţin unul dintre cele două hoteluri la care deţinem acţiuni (Sky Gate din Bucureşti şi Iris din Oradea, n.red) va fi vândut în acest an“, anunţă el. Nu vor fi singurele exit-uri, Manda neexcluzând posibilitatea ca FRAI să vândă pachetele de acţiuni pe care le deţine la alte companii. În acelaşi timp, sunt avute în vedere investiţii semnificative, care se vor concentra pe sectorul energetic – unde FRAI este prezent prin compania Romanian Industrial Energy Efficiency Company (RIEEC) – pe serviciile financiare (fiind vizate activităţile de microfinanţare) şi, evident, pe domeniul imobiliar.
FRAI aduce o nouă abordare a noţiunii de fundaţie
„Vrem să cumpărăm sau chiar să înfiinţăm o companie de microfinanţare în acest an“, afirmă Manda. Interesul pentru acest segment al pieţei serviciilor financiare este explicabil. Pe de o parte, este în plină dezvoltare, iar exit-ul de anul trecut din acţionariatul companiei de credite de consum Estima Finance a adus un randament de invidiat: de şapte ori banii investiţi.
În domeniul imobiliar, FRAI pregăteşte investiţii de 30 de milioane de dolari, care s-ar putea îndrepta spre achiziţii de imobile sau de proiecte în curs de dezvoltare. Preluările vor fi realizate inclusiv prin parteneriate cu diverşi alţi investitori. Balkan Accession Fund (BAF), fond de investiţii lansat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut, pregăteşte trei tranzacţii noi, atât în România, cât şi în celelalte ţări din regiune, fiind vizate ţinte din sectoarele servicii financiare şi materiale de construcţii.
Anul trecut, FRAI a vândut gigantului General Electric participaţiile deţinute la Domenia Credit, Motoractive şi Estima Finance printr-o tranzacţie de 140 de milioane de euro. Dar una dintre cele mai importante posibile mişcări ale anului va fi transformarea FRAI într-o fundaţie. „Probabil fondul va coexista o perioadă cu fundaţia. Exact aşa cum s-a întâmplat şi în Polonia, unde există acum o fundaţie de acelaşi tip“, precizează Manda. El afirmă că fundaţia va avea un capital social de peste 100 milioane de dolari, devenind astfel cea mai capitalizată organizaţie de acest tip din România. Dar cum se împacă tranzacţiile cu fundaţia? „Vrem să aducem conceptul american al acestor fundaţii în România“, afirmă Manda. El spune că „probabil între 5% şi 8%“ din fondurile de care se va dispune vor fi alocate pe programe anuale ale fundaţiei (de exemplu, în domeniul educaţiei), restul urmând a fi investiţi, pentru a asigura resurse care să-i permită să funcţioneze. „Fundaţiile americane investesc chiar prin fonduri de investiţii şi fac profit, chiar dacă utilizarea profitului se face în scopul fundaţiei. De aceea, este posibil ca şi în viitor FRAI să continue să realizeze investiţii directe“, precizează Manda. Cu toate că, în prezent, obiectul de activitate al viitoarei fundaţii nu a fost foarte precis circumscris, există opinia unanimă a membrilor consiliului de administraţie al FRAI conform căreia unul dintre obiectivele ce vor fi asumate de viitoarea fundaţie va fi oferirea de burse şi credite pentru finanţarea studiilor. Finanţarea va fi acordată direct sau va fi direcţionată pentru susţinerea altor fundaţii care au aceleaşi preocupări. „Decât să dai peşte unui sărac, mai bine îl înveţi să pescuiască“, conchide Horia Manda.
Oglinda investiţiilor
PARTICIPAŢII VÂNDUTE: Tranzacţia de 140 de milioane de euro încheiată anul trecut cu General Electric a vizat pachetele majoritare de acţiuni deţinute în societăţile Domenia Credit, Estima Finance şi Motoractive.
• Domenia Credit – credite ipotecare
• Estima Finance – credite de consum, în special prin reţeaua Domo
• Motoractive – societate de leasing
• Banca Agricolă şi Banca Românească – instituţii de credit
• Titan Marmarmosim – fabrică de marmură
PARTICIPAŢII DEŢINUTE: Certinvest, societatea de administrare a patru fonduri de investiţii, se numără printre cele mai profitabile de pe piaţa românească
• Policolor – producţie vopseluri (33%)
• Comtel Oradea – hotel (100%)
• Certinvest – societate de administrare a fondurilor de investiţii (83%)
• Domo Retail – reţea de magazine de electrocasnice (10%)
• Sky Gate Bucureşti (57%)
• Romanian Industrial Energy Efficiency Company (RIEEC) 100%
SURSA: COMPANIA
Ce va face fundaţia FRAI
PESTE 100 MILIOANE DE DOLARI va fi capitalul social al viitoarei fundaţii ce va finanţa proiecte cu precădere din domeniul educaţiei. Cu aceste venituri, fundaţia FRAI va deveni cea mai capitalizată organizaţie din România.
CREDITELE ŞI BURSELE pentru studenţi vor fi una dintre principalalele preocupări ale fundaţiei. Împrumuturile vor putea fi acordate direct de către FRAI, sau fundaţia va putea constitui garanţii pentru ca viitorii clienţi să poată accesa credite de la bănci.