Mozilla intenţionează să lanseze, până la sfârşitul acestui an, o versiune Firefox pentru telefoanele mobile, iar primul terminal pe care va fi instalat browserul este N900 al finlandezilor de la Nokia, conform cnet.com.

„Scopul nostru este să lansăm o versiune <release candidate> săptămâna viitoare, iar dacă lucrurile merg bine vom avea o versiune finală în următoarele săptămâni”, a declarat Jay Sullivan, vicepreşedinte Mozilla.

Primul celular pe care va rula Firefox pentru mobile este Nokia N900, un telefon mobil prevăzut cu sistemul de operare, bazat pe Linux, Maemo.

Firefox pentru mobile are la bază acelaşi cod ca şi browserul Firefox 3.6 pentru PC-uri, iar prin intermediul unui plug in numit Weave utilizatorii pot sincroniza varianta de mobil cu cea desktop.

Nokia şi Mozilla au lucrat împreună pentru a dezvolta Firefox pentru N900 însă, acesta nu va fi livrat prea curând cu telefonul mobil.  Finlandezii vor să îl includă odată cu lansarea noi versiuni a sistemului de operare Maemo, în a doua jumătate a anului 2010.

SURSA: Cnet.com