Cu alte cuvinte, daca o piesa muzicala copiata de pe un CD audio are in medie 40 de MB, dupa comprimarea sa in format MP3, aceasta va ocupa doar 4 MB.
Aceasta restrangere a dimensiunilor fisierelor a facilitat practic posibilitatea transmiterii lor chiar si prin intermediul calculatorului. Primii care au beneficiat de avantajele acestei tehnologii au fost studentii din colegiile americane, care reuseau astfel sa schimbe mult mai usor muzica intre ei. Unul dintre ei facea rost de un album, convertea melodiile in format MP3 si le punea pe gratis, prin intermediul retelelor de calculatoare, la dispozitia intregului campus.
Problema a aparut insa o data cu dezvoltarea Internetului si cu aparitia de site-uri care ofereau tot gratis colectii uriase de MP3-uri, precum si a programelor prin care acestea sa poata fi ascultate sau transformate din format audio in cel MP3. Insa daca cei care ascultau muzica aveau numai motive de bucurie dupa aparitia acestei tehnologii care le permitea, practic, sa asculte muzica pe gratis, pentru producatorii de muzica aparitia acestui format care permitea schimbul rapid de melodii de la un calculator la celalalt a reprezentat o lovitura financiara. De ce sa mai cumperi de la magazin CD-ul trupei tale favorite, din moment ce poti avea toate melodiile in format MP3, pe gratis, pe Internet?! Marii producatori de muzica au reactionat insa abia in anul 1998, in momentul aparitiei primului MP3 player portabil. Prevalandu-se de o lege care spunea ca producatorii de echipament muzical trebuie sa plateasca un anumit numar de procente industriei muzicale, o asociatie a producatorilor din industria muzicala din Statele Unite a actionat in justitie compania Diamond, care tocmai lansase pe piata MP3 playerul. Aceasta a castigat insa lejer procesul, dat fiind faptul ca legea nu se referea si la periferice de computere.
Daca primul MP3 player semana izbitor cu un walkman, lucrurile au evoluat mult de atunci. Designul noilor produse este revolutionar, iar performantele tehnice ale acestora sunt de-a dreptul impresionante: memorie de ordinul GB si o calitate a sunetului de invidiat. Cu toate ca cei mai multi asociaza sintagma MP3 cu pustii care isi umplu calculatoarele pe gratis cu muzica de pe Internet, pretul unui MP3 player portabil variaza in Romania intre 100 USD, cat costa un aparat care reda piese muzicale in format MP3 de pe CD-uri, si pana la 600 USD, cat costa un aparat performant cu harddisc incorporat.
SD Audio Player Panasonic
· Acest player foloseste drept suport de stocare un card de memorie SD de maximum 64 MB. Asta inseamna ca, daca aparatul este folosit in modul „long play”, pe un astfel de card pot intra maximum 129 de minute de muzica (64 kbps).
· In cazul in care se doreste o calitate mai buna a sunetului redat, el poate fi folosit fie in modul „standard”, insa nu pot fi inregistrate decat 86 de minute de muzica (96kbps), fie in modul „high fidelity”, in care numarul minutelor scade la 64 (128 kbps). Asta in conditiile in care un CD cu melodii in formatul audio contine in medie tot 60-70 de minute.
· Pe de alta parte, aparatul stocheaza atat fisiere MP3, cat si AAC
(Advanced Audio Coding), un format nou, despre care producatorii playerului sustin ca reduce considerabil dimensiunea unui fisier audio, fara a exista o pierdere mare de calitate.
· Meniul simplu faciliteaza manevrarea player-ului. O functie importanta este data de modul S-XBS care permite reglarea sunetelor joase (basul). Sunt destul de putine playere care beneficiaza de o astfel de functie. Aparatul functioneaza cu o simpla baterie alcalina de tip LR-03 a carui durata de viata este de sase ore. Playerul este disponibil in trei variante: sub forma unei bratari, incorporat in casti sau in varianta clasica.
· Cantareste aproximativ 50 de grame, are o grosime de 15 milimetri si poate fi gasit in magazinul Panasonic din Unirea Shopping Center la, pretul de 21,5 milioane lei.
IPod
· Privit din afara seamana intr-un fel cu celebrele aparate radio portabile cu casti Ric de dinainte de 1989. Insa, cu siguranta, MP3 playerul produs de compania Apple este mult mai mult decat atat.
· Melodiile sunt stocate pe un hard disk de 5 GB, acesta putand „gazdui” aproximativ 1.000 de melodii sau echivalentul a 100 de CD-uri cu muzica de o inalta calitate a sunetului.
· Muzica poate fi descarcata dintr-un computer Macintosh prin intermediul unei conexiuni „FireWire”.
· Rata de transfer de la calculator la player este impresionanta, noi reusind incarcarea unui GB
„de muzica” in aproximativ sase minute.
· Atat timp cat este conectat la Mac, iPod se sincronizeaza cu continutul acestuia – muzica, informatii despre artisti, albume, melodii – cu ajutorul unui software care vine o data cu playerul.
· Desi deocamdata iPod nu este compatibil decat cu Macintosh, Apple ia in calcul si o versiune pentru Windows.
· Sistemul de control si selectie a melodiilor este ingenios deoarece nu foloseste multe butoane, ci unul multifunctional cu care poti selecta cantecele dupa artist, album sau melodie individuala.
· Acumulatorii incorporati au o durata de viata de cel putin 10 ore.
· Pretul iPod in reteaua de magazine Best Computers este de 499 USD, fara TVA.
Jaz Piper MP3 PLAYER
· Pe langa MP3, acest player pe care il puteti gasi pe site-ul www.flamingo.ro suporta si fisiere audio in format WAV.
· Nu detine capacitatea de stocare a produsului de la Apple, insa raportul calitate pret este excelent.
· Este dotat cu o memorie Flash interna de 32 MB, un slot SmartMediaCard (de pana la 64 MB) cu inregistrare de voce si un tunner FM.
· Un alt avantaj al acestui aparat este si faptul ca, datorita dimensiunilor sale reduse, i se poate atasa o minicamera foto digitala.
· Meniurile sunt bine structurate, permitand o navigare facila, iar afisajul LCD ofera in permanenta informatii despre melodii si frecventele statiilor pe care se face redarea.
· Pe langa faptul ca este mai accesibil ca pret, Richfield Innovation MP3 RF PLAYER permite transferul de fisiere de pe un PC obisnuit.
· La cumparare, playerul este insotit de casti, un CD cu softul de instalare si cablul de transfer de fisiere de la calculator la aparat.
· Pretul acestuia este de 129 de dolari.
· Aceasta nu este insa singura varianta de MP3 player Jaz Piper. Pentru cei care au un buget si mai limitat insa isi doresc cu tot dinadinsul un asemenea aparat exista modelul MCD 650 S la pretul de 99 de dolari, fara TVA. Nu dispune de hard disc pentru stocarea melodiilor, acestea fiind redate de pe un compact disc. Avantajul este ca CD-ul poate contine fie arhive MP3, fie fisiere audio clasice.