Cu alte cuvinte, daca o piesa muzicala copiata de pe un CD audio are in medie 40 de MB, dupa comprimarea sa in format MP3, aceasta va ocupa doar 4 MB.
Aceasta restrangere a dimensiunilor fisierelor a facilitat, practic, posibilitatea transmiterii lor chiar si prin intermediul calculatorului. Primii care au beneficiat de avantajele acestei tehnologii au fost studentii din colegiile americane, care reuseau astfel sa schimbe mult mai usor muzica intre ei. Unul dintre ei facea rost de un album, convertea melodiile in format MP3 si le punea pe gratis, prin intermediul retelelor de calculatoare, la dispozitia intregului campus.
Problema a aparut insa o data cu dezvoltarea Internetului si cu aparitia de site-uri care ofereau, tot gratis, colectii uriase de MP3-uri, precum si a programelor prin care acestea sa poata fi ascultate sau transformate din formatul audio in cel MP3. Insa daca cei care ascultau muzica aveau numai motive de bucurie dupa aparitia acestei tehnologii care le permitea, practic, sa asculte muzica pe gratis, pentru producatorii de muzica aparitia acestui format care permitea schimbul rapid de melodii de la un calculator la celalalt a reprezentat o lovitura financiara. De ce sa mai cumperi de la magazin CD-ul trupei tale favorite, din moment ce poti avea toate melodiile in format MP3, pe gratis, pe Internet?! Marii producatori de muzica au reactionat insa abia in anul 1998, in momentul aparitiei primului MP3 Player portabil. Prevalandu-se de o lege care spunea ca producatorii de echipament muzical trebuie sa plateasca un anumit numar de procente industriei muzicale, o asociatie a producatorilor din industria muzicala din Statele Unite a actionat in justitie compania Diamond, care tocmai lansase pe piata MP3 Player-ul. Aceasta a castigat insa cu usurinta procesul, dat fiind faptul ca legea nu se referea si la periferice de computere.
Daca primul MP3 Player semana izbitor cu un walkman, lucrurile au evoluat mult de atunci. Designul noilor produse este revolutionar, iar performantele tehnice ale acestora sunt de-a dreptul impresionante: memorie de ordinul GB si o calitate a sunetului de invidiat. Cu toate ca cei mai multi asociaza sintagma MP3 cu pustii care isi umplu calculatoarele pe gratis cu muzica de pe Internet, pretul unui MP3 Player portabil variaza in Romania intre 100 USD, cat costa un aparat care reda piese muzicale in format MP3 de pe CD-uri, si pana la 600 USD, cat costa un aparat performant cu hard disk incorporat.

IPod

· Cand il privesti pentru prima data, seamana intr-un fel cu celebrele aparate radio portabile cu casti Ric de dinainte de 1989. Insa MP3 Player-ul produs de compania Apple este mult mai mult decat atat.
· Pe langa designul atragator si forma compacta, iPod-ul este
imbatabil la capitolul capacitate de stocare. Hard disk-ul
incorporat cu cei 5GB ai sai poate „inmagazina” continutul a 10 CD-uri, adica aproximativ 1.000 de melodii. Memoria mare (cam cat a unui portabil al anului 2.000) permite incarcarea de prezentari, imagini, documente si chiar clipuri video digitale. Bateria Lithium Polymer are o autonomie reala de 10 ore, aspect destul de important pentru cei care calatoresc mult.
· Cablul FireWire, care vine cu aparatul in pachet, permite
transferul fisierelor muzicale direct din biblioteca iTunes a Mac-ului. Rata de transfer este destul de mare, noi reusind incarcarea unui GB „de muzica”
in aproximativ sase minute.
Calitatea sunetului este, de asemenea, buna, plaja de frecvente fiind de 20-20.000 Hz.
· Atat timp cat este conectat la Mac, iPod se sincronizeaza cu continutul acestuia – muzica, informatii despre artisti, albume, melodii – cu ajutorul unui software care vine o data cu player-ul.
· Problema este ca, deocamdata, iPod-ul nu este compatibil decat cu Macintosh, insa Apple ia
in calcul si o versiune pentru Windows.
· Usurinta de utilizare este un alt atu al player-ului. Selectarea muzicii dupa playlist, artist, album sau melodie se face extrem de simplu, prin intermediul unui numar mic de butoane multifunctionale. Un inel situat chiar in centrul aparatului permite navigarea prin meniuri sau ajustarea volumului.
· Totusi, pretul iPod-ului (499 USD fara TVA, in reteaua de magazine Best Computers) il face accesibil doar celor cu venituri mari. Deocamdata insa, producatorul isi acopera investitiile in cercetare.
· In ciuda costului mare de achizitie, iPod-ul are avantajul ca, asemenea unui calculator, poate fi actualizat gratuit din punctul de vedere al softului.
De exemplu, de pe site-ul www.applle.com/ipod/downloads poate fi descarcata noua versiune 1.1, care aduce o serie de noutati fata de versiunea initiala: egalizator, agenda si un joc ascuns, care poate fi activat printr-o apasare prelungita pe optiunea Legal din meniul Settings.

Jaz Piper

· Pe langa MP3, acest player pe care il puteti gasi pe site-ul www.flamingo.ro suporta si fisiere audio in format WAV.
· Nu detine capacitatea de stocare a produsului de la Apple, insa raportul calitate-pret este excelent.
· Este dotat cu o memorie Flash interna de 32 MB, un slot SmartMediaCard (de pana la 64 MB) cu inregistrare de voce si un tunner FM.
· Un alt avantaj al acestui aparat este si faptul ca, datorita dimensiunilor sale reduse, i se poate atasa o minicamera foto digitala.
· Meniurile sunt bine structurate, permitand o navigare facila, iar afisajul LCD ofera in permanenta informatii despre melodii si frecventele statiilor pe care se face redarea.
· Pe langa faptul ca este mai accesibil ca pret (129 USD fara TVA), JazPiper permite transferul
de fisiere de pe un PC obisnuit.
· Player-ul este insotit de casti, un CD cu softul de instalare si cablul de transfer de fisiere de la calculator la aparat.

SD Audio Player Panasonic

· Acest player foloseste drept suport de stocare un card de memorie SD de maximum 64 MB. Daca aparatul este folosit in modul „long play”, pe un astfel de card pot fi inregistrate maximum 129 de minute de muzica, la o rata de transfer de 64 kbps.
· In cazul in care se doreste o calitate mai buna a sunetului redat, va fi folosit fie in modul „standard”, neputandu-se inregistra decat 86 de minute de muzica (96kbps), fie in modul „high fidelity”, in care numarul minutelor scade la 64 (128 kbps).
· Pe de alta parte, aparatul stocheaza atat fisiere MP3, cat si AAC (Advanced Audio Coding), un format nou, despre care producatorii player-ului sustin ca reduce considerabil dimensiunea unui fisier audio, fara a exista o pierdere mare de calitate.
· Aparatul functioneaza cu o baterie alcalina de tip LR-03 a carui durata de viata este de sase ore.
· Pretul player-ului in magazinul Panasonic din Unirea Shopping Center este de 21,5 milioane lei.