Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va lansa, după jumătatea acestei luni, o emisiune titluri de stat denominate în valută, cu o scadenţă la patru ani, prin care vrea să atragă cel 300 de milioane de euro. Pentru acestea, MFP va fixa un randament maxim de 5,25%, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anunţat, încă de la sfârşitul lunii mai, că Finanţele ar putea emite titluri de stat în valută cu scadenţa pe termen mai îndelungat, pe piaţa internă, ca parte a instrumentelor de investire negociate cu băncile comerciale în cadrul înţelegerii de la Viena.

Finanţele au obţinut, recent, un împrumut (club-loan) de la mai multe bănci din România, a cărui valoare a fost estimată la 1,2 miliarde euro.

MFP a atras până în prezent 48,46 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutată fiind de aproape zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,06 miliarde lei, şi de aproape patru ori peste suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei.

SURSA: Mediafax