Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a publicat anunțul de cerere de ofertă pentru servicii de consultanță în vederea vânzării pachetului minoritar de acțiuni pe care MSI îl deține la S.C. Romtelecom S.A.
Începând de astăzi și până pe 7 noiembrie 2013, ”consultanți specializați, bănci de investiții sau consorții formate dintr-o bancă de investiții și consultant juridic, care se bucură de reputație internațională și care au aibă capacitatea de a presta și servicii de investiții financiare pe piața de capital.” vor putea depune ofertele de participare, după achiziționarea cererii de ofertă contra sumei de 10.000 euro.
”Ne dorim să lucrăm cu un consultant internațional cu o reputație solidă, care să aibă expertiza necesară pentru a transforma finalizarea privatizării Romtelecom într-un succes fără dubii. Maximizarea profitului pentru statul român în urma vânzării pachetului minoritar de acțiuni pe care acesta le deține o consider prioritate” a declarat ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica.
Viitorii ofertanţi trebuie să dovedească că au participat în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puţin 2,5 miliarde de lei la momentul demarării procesului de privatizare sau au finalizat în ultimii 10 ani cel puţin un contract de consultanţă a guvernelor/ministerelor altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel puţin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investiţii financiare pe piaţa de capital sau vânzări de pachete de acţiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel puţin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de către minister.
Atribuțiile Consultantului vor consta în acordarea de asistenţă specializată pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor şi efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare.
Finalizarea procesului de privatizare Romtelecom a fost inițiată în ședința de Guvern din data de 24 iulie 2013, când a fost adoptată Hotărârea Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Societăţii Comerciale "Romtelecom".
S.C. Romtelecom S.A. este o societate pe acțiuni oferind servicii complexe pe piața de comunicații, precum telefonie fixă, Internet, televiziune digitală, IPTV, serviciu combinate de date și voce și un program permanent controlat de Customer Care. În anul 2012, compania a avut o cifră de afaceri de 2.728.800.306 lei și un profit de 312.633.865 lei. Statul Român deține, prin intermediul Ministerului pentru Societatea Informațională, 45,99% din Capitalul Social al companiei.