În perioada imediat următoare, statele membre şi Comisia Europeană vor valida rezultatele evaluării şi se vor emite deciziile de finanţare, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al MT, proiectele evaluate vizează infrastructura feroviară şi navală în primul rând, dar şi sistemele de transport din infrastructura rutieră şi aeriană.
"Vineri, 17 iunie 2016, Comisia Europeană a făcut publice rezultatele selecţiei proiectelor statelor membre propuse în cadrul apelului de proiecte aferent anului 2015, din cadrul Mecanismului Interconectarea Europei (CEF). Pentru România, au fost evaluate pozitiv 12 proiecte al unor companii publice şi private, din toate cele patru moduri de transport, dintr-un total de 18 proiecte transmise în competiţie. Proiectele evaluate vizează infrastructura feroviară şi navală în primul rând, dar şi sistemele de transport din infrastructura rutieră şi aeriană", se spune în comunicat.
Programul CEF reprezintă un mecanism de finanţare din fonduri europene nerambursabile în perioada 2014 – 2020 dedicat în special sectorului de transport, dar şi sectoarelor de telecomunicaţii şi energie. Finanţarea totală prevăzută de acest mecanism pentru sectorul de transport la nivelul UE este de 26,25 miliarde euro, din care 11,3 miliarde euro alocate statelor eligibile sub politica de coeziune, mai scrie Agerpres.
În cadrul alocării de 11,3 miliarde euro, România are rezervată suma de 1,23 miliarde euro.
"Această alocare rămâne rezervată României dacă este angajată pe proiecte în cadrul apelurilor de proiecte în perioada de până la 31.12.2016. În cadrul apelului de proiecte CEF aferent anului 2014, România a utilizat deja suma de 711,8 milioane euro, iar proiectele evaluate pozitiv la apelul din anul 2015 însumează încă aproximativ 530 milioane de euro, ceea ce asigură utilizarea întregii sume alocate României. În perioada imediat următoare, statele membre şi Comisia Europeană vor valida rezultatele evaluării şi se vor emite deciziile de finanţare", precizează MT.