UPDATE: Muammar Gaddafi a murit

Muammar Gaddafi, fostul lider libian, care a condus ţara africană cu mână de fier din septembrie 1969, a fost capturat de către revoluţionari, iar acesta este rănit la ambele picioare, scrie presa internaţională. Un oficial al CNT a anunţat că Gaddafi a murit în urma rănilor suferite.

UPDATE: Liderul libian Mummar Gaddafi a murit în urma rănilor suferite, a declarat un oficial al Consiliului Naţional de Tranziţie.
Gaddafi şi familia sa au părăsit capitala Tripoli încă din luna august când forţele NATO şi rebelii se apropiau de oraş. Gaddafi a fost capturat în aceeaşi zi în care  forţele revoluţionare au anunţat că au preluat controlul localităţii Sirte, oraşul natal al lui Gaddafi.

Jurnaliştii de la CNN scriu că Gaddafi a fost capturat, în timp ce Al Jazeera a anunţat doar că o persoană importantă a fost capurată, fără să dea nume. 

Abdel Majid  din Consiliul Naţional de Tranziţie a spus celor de la Reuters că Gaddafi este rănit la ambele picioare şi a fost luat cu o ambulanţă. AFP scrie că Gaddafi a fost capturat în oraşul Sirte şi că este rănit serios.
Muammar Gaddafi – liderul imprevizibil greu de ucis

Muammar Gaddafi conduce Libia cu mână de fier din septembrie 1969, fiind până acum cel mai longeviv lider african. Spre deosebire de iminentul său sfârşit politic, ascensiunea la putere a berberului din tribul Qadhadhfa s-a produs fără vărsare de sânge, în urma unei lovituri de stat prin care regele Idris a fost înlăturat.

Prima grijă a lui Gaddafi a fost evacuarea trupelor americane şi britanice de pe teritoriul ţării, a majorităţii populaţiei evre ieşti şi a urmaşilor coloniştilor italieni. În 1973 a naţionalizat toate companiile care activau în domeniul extracţiei şi prelucrării petrolului. În plan economic, el a implementat ceea ce a rămas cunoscut sub numele de socialism islamic. Pe plan extern, Gaddafi începea, încă din primii ani, să devină cunoscut pentru comportamentul său imprevizibil şi aiurit.

Finanţarea diferitelor grupări extremiste care acţionau pe teritoriul SUA, precum Black Panthers sau Nation of Islam, ori a Armatei Republicane Irlandeze, precum şi campania de asasinate care i-a vizat ani la rând pe disidenţii libieni din afara ţării l-au adus pe Gaddafi în dizgraţia Occidentului. În aprilie 1986, aviaţia americană a bombardat mai multe obiective din Libia, printre care şi buncărul din Tripoli în care se adăpostea Gaddafi, acesta fiind atunci la un pas de moarte.

"Ghidul Revoluţiei" a supravieţuit unui număr de cel puţin şapte tentative de asasinare, ultima având loc în 1998, când una din amazoanele din garda sa de corp şi-a dat viaţa pentru a-l salva. În iunie 2011, la patru luni de la debutul insurecţiei, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Gaddafi pentru crime împotriva umanităţii.
Fostul ministru al apărării al lui Gaddafi a fost ucis la Syrta
    
Abu Bakr Younus Jabr, ministrul apărării al regimului decăzut al lui Muammar Gaddafi, a fost ucis la Sirte, scrie Agerpres.

Doctorul Abdou Raouf a declarat pentru France Presse că a "identificat cadavrul lui Abu Bakr Younus Jabr", adus joi dimineaţă la spitalul de campanie din Sirte. Corpul neînsufleţit a fost transportat într-o camionetă, a constatat o jurnalistă a agenţiei franceze aflată la faţa locului.

Potrivit unor membri ai personalului medical şi unui combatant, şeful serviciilor de securitate internă a regimului decăzut Mansour Daou a fost la rândul său rănit şi transportat la acelaşi spital de campanie. Numele lui Mansour Daou figura printre cele ale unor ofiţeri ai fostului regim care se refugiaseră în septembrie în Niger.

Televiziunea libiană de la Tripoli "Libia Liberă" a anunţat la rândul său capturarea lui Mansour Daou la Syrta.