Experții din vestul țării au evidențiat o problemă semnificativă legată de prezența în aer a unor cantități mari de spori de mucegai. Aceste microparticule ar putea declanșa alergii dificil de identificat. Ce avertisment au transmis medicii dar și ce descoperire au făcut specialiștii din Timișoara cu ajutorul stațiilor de monitorizare a calității aerului?
Specialiștii din vestul țării aduc în atenție descoperirea unor cantități mari de spori de mucegai în aer.
Măsurătorile, posibil efectuate cu ajutorul unor dispozitive performante, au evidențiat chiar și valori de aproape 50 de ori mai mari decât cele tolerate de organismul uman. Îngrijorător este faptul că aceste microparticule ar putea declanșa alergii dificil de identificat.
Societatea Română de Alergologie avertizează că unul din patru români suferă de alergii.
Cantități mari de spori de mucegai descoperite cu ajutorul dispozitivelor
O echipă de cercetători din Timișoara a descoperit aceste cantități mari de spori de mucegai cu ajutorul a patru noi stații de monitorizare a calității aerului. Aceste echipamente au fost achiziționate și amplasate în oraș și în vecinătate. Ele permit monitorizarea precisă a aerului.
Carmen Panaitescu, președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, a venit cu detalii importante. Ea a spus că au fost monitorizate încărcarea cu diverse tipuri de polen în timp real pe parcursul fiecărei zile. Astfel, s-a descoperit că în aer există un număr semnificativ de spori de fungi, fungi pe care nu știam că există într-o cantitate atât de mare până acum.
„Sunt aceste diverse tipuri de spori de mucegaiuri”, a comentat aceasta.
Medicii observă o creștere aparentă a sensibilității la mucegai
De la punerea în funcțiune a stațiilor, în toamnă, au fost detectate valori îngrijorătoare ale microparticulelor de mucegai. De exemplu, stația din sudul orașului a identificat într-un moment dat o cantitate de spori Alternaria de opt ori mai mare decât în mod obișnuit. Aceștia provin, în general, din descompunerea materiei organice.
În ceea ce privește Cladosporium, unul dintre cele mai comune tipuri de mucegai, în unele zile s-au înregistrat și peste 130.000 de bioparticule pe metru cub. Limita tolerabilă este de doar 3.000.
Bianca Matiș, medic primar alergolog, observă o creștere aparentă a sensibilității la mucegai. Ea spune că acest lucru are consecințe semnificative asupra simptomatologiei. Simptomele precum rinoreea persistentă și exacerbările astmatice sunt probleme serioase cu care se confruntă pacienții, susține aceasta.
Alergiile, o problemă serioasă pentru populație
În același context, o pacientă remarcă că, chiar dacă nu suferă personal de alergii la mucegaiuri, acestea reprezintă o problemă Ele sunt prezente atât în interior, cât și în exterior, pe tot parcursul anului.
Acești spori pot avea originea în clădirile abandonate, zonele umede sau pot rezulta din descompunerea vegetației și a cadavrelor de animale, fiind transportați de curenții de aer. Până în prezent, nu există informații despre prezența acestor microparticule și în alte orașe. Asta pentru că doar în Timișoara există echipamente capabile să le detecteze.
„Ceea ce noi ne-am propus este realizarea unui sistem integrat, să scalăm aceste stații la o suprafață cât mai mare, să găsim o sursă de finanțare astfel încât să implementăm la nivel național”, a arătat Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură Timișoara.
Cercetătorii responsabili de amplasarea stațiilor de monitorizare a calității aerului afirmă că acestea sunt cele mai performante din țară. Costul total al dispozitivelor a fost de 700.000 de lei.